Direct naar artikelinhoud
N-VA

De Wever na kritiek Peumans: "Zoals Jan heb je er misschien één nodig in de partij, maar geen twee”

N-VA’ers Jan Peumans en Bart De Wever bij de voorstelling van Peumans’ biografie in het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

“De kritiek van Jan was nooit vilein”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever bij de voorstelling van de biografie van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. De Wever gaf wel toe dat hij heeft moeten leren omgaan met de soms scherpe kritiek van Peumans op de eigen partij en haar voorzitter. De Wever had ook graag gehad dat Peumans die kritiek eerst intern had geformuleerd in plaats van in de pers.

“Zoals Jan heb je er misschien één nodig in je partij, maar geen drie”, zo zegt De Wever met een boutade ergens in de biografie. Bij de voorstelling van het boek - en dus na de passage van Jan Peumans in verschillende media - wil De Wever die uitspraak graag bijstellen. “Zoals Jan heb je er misschien één nodig in de partij, maar geen twee.”

In zijn toespraak, vol kleine en grotere steken onder water, schetste De Wever de dubbele verhouding die hij altijd met Peumans heeft gehad. Zo is er zeker het respect voor de eigenzinnige Vlaams-nationalist uit Riemst, maar tegelijk heeft Peumans het zijn partij en partijvoorzitter niet altijd makkelijk gemaakt met zijn kritiek.

Afscheid van Jan Peumans

Afscheid van Jan Peumans
Beeld Thomas Sweertvaegher

“Ik heb geleerd dat het weinig zin heeft om tegen Bart De Wever in te gaan”
   

Authentiek

Die eigenzinnige drang naar ‘free speech’ staat volgens De Wever ook wat haaks op “het moderne politieke bedrijf” waar elk woord telt en de media smullen van partijdissidenten. En toch erkent De Wever de authenticiteit van Peumans. “De kritiek van Jan is rechtuit, nooit vilein. Er zit geen verborgen agenda achter”, zegt De Wever aan Belga. “Onze partij heeft nu zijn ‘éminence grise’”, aldus De Wever.

‘De kritiek van Jan is rechtuit, nooit vilein. Er zit geen verborgen agenda achter’
N-VA-voorzitter Bart De Wever

Dat De Wever in 2009 Philippe Muyters minister maakte en niet Peumans, heeft bij die laatste een tijdje zwaar op de maag gelegen. Dat is een publiek geheim. “Maar de keuze om hem parlementsvoorzitter te maken, is achteraf een voltreffer gebleken. Hij heeft een krachtige stempel op dit parlement gedrukt. Je kan hem van veel verdenken, maar niet dat hij hier zat als een handpop van de partij en nog minder van de voorzitter.”