Johnson wil "op de wereld gericht" VK na een brexit

In Londen heeft de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zijn visie op de wereldpolitiek uiteengezet. Johnson deed dat na een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry. Los van de EU wil Johnson een meer op de wereld gerichte koers varen met de Britse diplomatie.

Het zijn drukke dagen voor de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken. Gisteren vroeg hij in Brussel zijn Europese collega's om de deur van Europa voor Groot-Brittannië niet te sluiten na het referendum over een brexit. Johnson was één van de kopstukken van de "Leave"-campagne voor een brexit.

Hoe dan ook wil Johnson na een brexit zijn land meer op het wereldtoneel een rol zien spelen. Als eerste voorbeeld vindt Johnson dat het VK na een vertrek uit de EU zelf de controle kan krijgen over immigratie. Hij ging echter niet zo ver om te stellen dat die migratie dan stopt.

Johnson ontweek vragen van journalisten over zijn omstreden uitspraken over andere wereldleiders en landen en het eventuele beledigende karakter daarvan. Volgens Johnson zijn een aantal zaken in de media uit hun context gerukt en is hij niet van plan om wereldwijd verontschuldigingen aan te bieden.

Wat ook op de agenda stond, was Syrië. Volgens Johnson is de situatie daar nu zo'n hel, dat de gematigde rebellen en het regime hun onderlinge strijd moeten stopzetten. Rusland kan daar een belangrijke rol bij spelen, maar de Syrische leider Bashar al-Assad moet wel weg, benadrukte Johnson.

"Jaren nodig voor handelsakkoorden"

Op dezelfde persconferentie liet de Amerikaanse minister John Kerry in zijn kaarten kijken inzake de toekomst van de nauwe transatlantische alliantie tussen de VS en Groot-Brittannië.

Kerry hamerde op het belang van "een verenigd en geëngageerd" Verenigd Koninkrijk voor de VS als partner en bondgenoot. Amerika had voor het referendum opgeroepen om niet uit de EU te vertrekken.

De VS-minister waarschuwt nu ook dat het jaren kan duren vooraleer de Britten nieuwe handelsakkoorden kunnen afsluiten na hun vertrek uit de EU. "De Britten hebben ons verteld dat ze geen enkel apart handelsverdrag kunnen sluiten... tot ze uit de EU getreden zijn", zei Kerry.

Eerder had de nieuwe regering in Londen laten verstaan dat het mikt op uitgebreide handelsakkoorden met voormalige kolonies en Gemenebestlanden zoals Canada en Australië.

Meest gelezen