© REUTERS

BUITENLAND. Kompany verliest Manchester derby, Nainggolan en Mertens scoren

Manchester United heeft de Manchester Derby gewonnen in de EFL Cup, de tweede bekercompetitie in Engeland. De Red Devils wonnen met 1-0 na een doelpunt van Juan Mata. In Italië scoorden Dries Mertens (Napoli) en Radja Nainggolan (AS Roma) en zorgden zo mee voor een zege van hun respectieve ploeg, Dennis Praet deelde een assist uit maar verloor bij Juventus.

jtp

ENGELAND. United wint Manchester Derby, Batshuayi onderuit

Manchester United heeft zijn revanche beet voor de verloren Manchester Derby in de competitie. In de EFL Cup, de tweede bekercompetitie in Engeland, wonnen de troepen van José Mourinho met 1-0 na een doelpunt van Juan Mata in de tweede helft. Bij Manchester City begon Vincent Kompany aan de wedstrijd, Kevin De Bruyne viel geblesseerd naast de selectie. Marouane Fellaini moest zich tevreden stellen met een plaats op de bank.

Juan Mata knalde United na 56 minuten op voorsprong na goed voorbereidend werk van Zlatan Ibrahimovic. City probeerde het tij nog te keren met twee aanvallende wissels, maar ook Raheem Sterling en Sergio Aguero konden het tij niet meer keren voor de blauwe ploeg uit Manchester.

Kompany deed maar één helft mee bij Manchester City en bleef in de tweede helft uit voorzorg binnen. “Vincent voelde zich vermoeid tijdens de rust en was niet klaar om 90 minuten te spelen”, zo verklaarde City-coach Pep Guardiola na de wedstrijd.

Michy Batshuayi kreeg nog eens een kans om zich te bewijzen bij Chelsea in de EFL Cup en begon in de basis tegen West Ham, maar beleefde een avond om snel te vergeten. Cheikhou Kouyaté (ex-Anderlecht) opende de score voor West Ham in de eerste helft, na de rust verdubbelde Fernandes verrassend de voorsprong voor de Hammers tot 2-0.

Bij die dubbele achterstand zat de avond van Batshuayi er ook meteen op, hij werd vervangen door Diego Costa. Ook bankzitter Eden Hazard kreeg nog een halfuur om iets aan de achterstand van Chelsea te doen, maar verder dan de 2-1 van Cahill in minuut 95 kwam Chelsea niet meer. Thibaut Courtois kreeg rust en werd vervangen door Asmir Begovic. De Bosnische doelman scoorde dus niet al te beste punten...

In de volgende ronde neemt Liverpool het op tegen Leeds United. Manchester United ontvangt West Ham, terwijl Arsenal Southampton lootte. Hull City speelt tenslotte tegen Newcastle.

ITALIË. Assist Praet bij nederlaag, doelpunten voor Nainggolan en Mertens

Dennis Praet heeft weinig plezier beleefd aan een basisplaats bij Sampdoria. De middenvelder (ex-Anderlecht) trok met Sampdoria namelijk naar leider Juventus en kreeg een 4-1 nederlaag om de oren. Mario Mandzukic en Giorgio Chiellini zorgden voor de 2-0 ruststand. Twaalf minuten ver in de tweede helft lukte Sampdoria wel de aansluitingstreffer, mede dankzij Dennis Praet, hij schotelde Schick de 2-1 voor. La Samp kreeg even hernieuwde moed, maar Pjanic en Chiellini lieten de Oude Dame vieren met nog twee doelpunten in het laatste kwart van de wedstrijd. Juve blijft leider met twee punten meer dan AS Roma.

Roma won echter ook na een comeback op het veld van Sassuolo, een tegenstander van Racing Genk in de Europa League. Sassuolo stond na de eerste helft namelijk op voorsprong na een doelpunt van Paolo Cannavaro, maar in de tweede helft keerde Roma die achterstand helemaal om. Edin Dzeko maakte gelijk op aangeven van Salah en trapte een kwartier voor tijd Roma op voorsprong vanop de stip. Twaalf minuten voor tijd legde Radja Nainggolan zelf de 1-3 eindstand vast, hij rondde een counter van Salah feilloos af nadat de doelman het schot van de Egyptenaar nog had gered. Roma blijft zo op twee punten van leider Juve.

Napoli won met 2-0 van Empoli.

Dries Mertens

begon opnieuw in de basis en beschaamde het vertrouwen van zijn coach niet. Hij zorgde na vijf minuten in de tweede helft voor de 1-0 na een flater van Empoli-doelman Skorupski. Die kon net niet aan een voorzet, Mertens duwde dankbaar de bal over de doellijn. Negen minuten voor tijd legde de Roemeense verdediger Chichires de 2-0 eindstand vast. Door deze zege springt Napoli naar de derde plaats, op vier punten van leider Juventus.

Inter Milan zegevierde op eigen veld na een 2-1 zege tegen Torino. Senna Miangue bleef een hele wedstrijd op de bank bij Inter, dat na 35 minuten op 1-0 kwam dankzij Mauro Icardi. Die profiteerde van een flater van Torino-doelman Joe Hart. Na de rust kwam Torino echter langszij dankzij Belotti, maar opnieuw Icardi legde twee minuten voor affluiten de 2-1 eindstand vast. Inter Milan staat op een tiende plaats in de Serie A.

DUITSLAND. Bayern bekert verder, Dortmund naar verlengingen

Bayern Munchen

schaarde zich bij de laatste zestien in de Duitse beker na een 3-1 zege tegen Augsburg. ‘Der Rekordmeister’ trad aan in de DFB Pokal met een sterk team, enkel jongeling Green viel enigszins uit de toon in een ijzersterk elftal. Het Amerikaanse jonkie (21) zette echter moeiteloos zijn voet naast de toppers en verdubbelde vlak voor de rust de score voor Bayern. Philipp Lahm had al na twee minuten voor de 1-0 gezorgd. In de tweede helft misten beide ploegen een penalty, maar na de aansluitingstreffer van Augsburg in minuut 68 werd het nog even spannend. David Alaba nam echter alle twijfel weg met de 3-1 in de toegevoegde tijd.

Borussia Dortmund

kon geen afstand doen van tweedeklasser Union Berlijn, na 90 minuten stond het daar 1-1. De tweedeklasser veegde een own goal weg in de 81e minuut en sleepte zo verlengingen in de brand. In die verlengingen viel er ook geen doelpunt meer, dus moesten penalties uitsluitsel brengen. Union Berlijn miste hun drie penalties, Dortmund faalde niet vanop de stip en bekert dus verder.

Ook Wolfsburg plaatste zich voor de 1/8e finales tegen tweedeklasser Heidenheim. Die Wölfe hadden genoeg aan de 0-1 van Mario Gomez in de tweede helft. Koen Casteels zat een hele wedstrijd op de bank, hij moest zijn plaats onder de lat afstaan aan Diego Benaglio.

NEDERLAND. Monsterscore voor Ajax, Feyenoord wint derby

Ajax

kende bijzonder weinig moeite op bezoek bij derdeklasser Kozakken Boys en scoorde maar liefst zes doelpunten. Aan de rust stond het al 0-4 voor Ajax na goals van Cassiera (2x), El-Ghazi en Cerny. In de tweede helft diepte invaller Pelle Clement de score nog verder uit met twee goals, tussendoor had Ignacio wel de eerredder gescoord voor Kozakken Boys. Met een 1-6 eindstand was het klasseverschil uiteraard duidelijk, Ajax stoot door naar de 1/8e finales.

AZ Alkmaar, met Stijn Wuytens een hele wedstrijd in de basis, bereikte ook de volgende ronde na een 1-0 zege tegen tweedeklasser FC Emmen. Muhren viel in in de tweede helft en scoorde meteen de winning goal. Ook voor Bram Castro was er goed nieuws, de Belgische doelman stond onder de lat bij Heracles en hield de nul tegen derdeklasser UNA. Heracles won met 5-0, mede dankzij twee goals van Samuel Armenteros (ex-Anderlecht).

Feyenoord won de Rotterdamse derby overtuigend van Excelsior, de leider in de Eredivisie won met 4-0. Elia, Botteghin, Toornstra en Vejinovic scoorden alle goals in de tweede helft. Bij Excelsior zat Tom Muyters een hele match op de bank.

SPANJE. Real Madrid heeft geen kind aan derdeklasser

Real Madrid

kende een eenvoudige avond op het veld van Leonesa, een derdeklasser uit Leon. Al na zes minuten stond de Koninklijke 0-1 voor na een onfortuinlijke own goal van de Nederlandse verdediger Zuiverloon. Asensio verdubbelde de score na 32 minuten, 0-2 aan de rust was een gevleide tussenstand. In de tweede helft schakelde Real drie versnellingen hoger en dat resulteerde in een 1-7 eindstand aan het laatste fluitsignaal.

Cristiano Ronaldo

kreeg rust voor dit bekerduel, net als Karim Benzema en Gareth Bale.

FRANKRIJK. De Pauw bekert verder

En Avant Guingamp heeft zich woensdag geplaatst voor de achtste finales van de Franse Coupe de la Ligue. Met Nill De Pauw de hele bekermatch tussen de lijnen had Guingamp strafschoppen nodig om Bastia uit te schakelen.

Guingamp kwam iets voor het halfuur op voorsprong via Sloan Privat (ex-AA Gent), maar slikte in de blessuretijd van de eerste helft nog de gelijkmaker van Marange. In de tweede helft werd er niet meer gescoord, waardoor strafschoppen soelaas moesten brengen. Nill De Pauw, ex-Lokeren, zette zich als eerste achter de bal voor Guingamp en miste zijn elfmeter niet. Na twee missers van de thuisploeg, won Guingamp de strafschoppenreeks uiteindelijk met 3-4. Voor een plaats in de kwartfinales nemen De Pauw en co het op 14 december op tegen Olympique Lyon.

RUSLAND. Lestienne viert met Rubin Kazan

In de Russische bekercompetitie heeft Maxime Lestienne zich met Rubin Kazan geplaatst voor de kwartfinales na een 1-0 overwinning tegen tweedeklasser SKA-Energiya, dat vlak voor de pauze met tien spelers verder moest. Nadat Lestienne in de 71e minuut naar de kant was gehaald, scoorde Samu diep in de verlengingen de enige treffer van de partij.