België moet ISIS-weduwes en kinderen dan toch niet terughalen

© rr

Ons land moet de Antwerpse Syriëstrijdsters Tatiana Wielandt (26), Bouchra Abouallal (25) en hun zes kinderen niet repatriëren. Eerder verplichtte een rechter ons land om dat wel te doen, maar die beslissing is door het Brusselse hof van beroep vernietigd.

cel

Een Brusselse rechter oordeelde in december dat België de twee moeders en hun kinderen moest terughalen uit het Syrische vluchtelingenkamp waar ze verbleven. België moest verschillende “noodzakelijke en mogelijke maatregelen nemen” om de zes minderjarige kinderen en hun moeders naar België te laten reizen.

Het vonnis veroorzaakte toen de nodige commotie, omdat de Belgische regering op dat moment enkel bereid was om de kinderen van Syriëstrijders te repatriëren. Volgens de Brusselse rechter moesten echter ook hun moeders naar België kunnen komen.

De Belgische staat ging tegen het vonnis in beroep, en krijgt nu gelijk. Dat bevestigt persrechter Els Herregods aan Het Nieuwsblad.

”Het wordt aan de Belgische Staat dus niet langer opgelegd om tot enige daad van repatriëring over te gaan”, aldus het arrest. De beslissing gaat over de moeders én hun kinderen.

“Geen Belgische rechten”

Het Brusselse hof van beroep heeft zich immers in september 2018 al eens uitgesproken in de zaak. Hun beroep tegen de beslissing van de Belgische Staat om hen niet actief te repatriëren, werd toen als ongegrond beschouwd.

Het hof oordeelde dat de Belgische Staat géén gezag kan uitoefenen in het Koerdische vluchtelingenkamp Al-Hol, waar de moeders toen waren opgesloten. “Bijgevolg ressorteren de beide vrouwen noch hun kinderen onder de rechtsmacht van de Belgische staat. Daardoor kan de Belgische Staat hen niet het genot van de rechten en vrijheden verzekeren, die vastgesteld zijn in het Europees verdrag van de Rechten van de Mens.”

“Het feit dat beiden de Belgische nationaliteit hebben, verandert daar niets aan.” Die argumenten worden nu opnieuw aangehaald.

In een korte reactie zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat “de Belgische regering niettemin inspanningen blijft leveren om de beslissing van december 2017 om kinderen tot 10 jaar terug naar België te halen, toe te passen”. “Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders”, aldus nog Geens.

Wielandt en Abouallal zijn sinds kort overgeplaatst naar het Koerdische vluchtelingenkamp Ain Issa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen