© rr

België moet IS-weduwes en kinderen dan toch niet terughalen

Het Brusselse hof van beroep heeft het hoger beroep van de Belgische staat tegen de beslissing dat ons land er alles aan moet doen om twee weduwes van Antwerpse Syriëstrijders en hun kinderen terug te halen, gegrond verklaard.

rvs

Tatiana Wielandt (26), Bouchra Abouallal (25) en hun kinderen zitten vast in het Koerdische kamp Al-Hol. België werd in december door de rechtbank in kort geding verplicht om verschillende “noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen” om de zes minderjarige kinderen en hun moeders vanuit Syrië naar België te laten reizen.

het hof van beroep in Brussel heeft nu het door de Belgische Staat ingestelde hoger beroep gegrond verklaard en de vordering van de twee vrouwen niet ontvankelijk verklaard. Het hof oordeelt dat hun huidige vordering identiek is aan de vordering die zij reeds eerder hadden ingesteld en die afgewezen werd bij arrest van het hof van beroep te Brussel van 12 september 2018.

Het eerste kort geding werd in beroep afgewezen omdat de rechters oordeelden dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat ons land niet verplicht kon worden ze uit Syrië te repatriëren. Het tweede kortgeding werd waarschijnlijk wel goedgekeurd dankzij een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx die samen met experten het kamp bezocht.

Veroordeeld tot 5 jaar cel

Abouallal en schoonzus Wielandt vertrokken in 2013 naar Syrië, samen met echtgenoten Noureddine Abouallal en Saïd El Mourabit. Die sneuvelden er in 2014, toen beide vrouwen hoogzwanger waren. Onder druk van hun familie keerden ze naar België terug om te bevallen, maar enkele maanden daarna keerden ze terug en hertrouwden met andere Syriëstrijders.

Beide moeders zijn ondertussen veroordeeld tot vijf jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische groepering. “We hebben spijt van onze fout en hopen dat we ze kunnen rechtzetten”, verklaarden de twee eerder op het VRT-journaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer