Direct naar artikelinhoud
Buitenland

De ‘top der toppen’ is mislukt: “Kim wil dat we alle sancties opheffen”

Kim Jong-un (L) en Donald Trump (R).Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Trump en Kim Jong-un zijn er niet in geslaagd een nieuw akkoord te sluiten over de ontmanteling van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. De leiders braken de onderhandelingen donderdagmiddag voortijdig af.

“We voelden dat het niet de goede tijd was om iets te tekenen”, zei Trump tijdens zijn persconferentie. “We hadden genoeg opties, maar soms moet je weglopen.” Volgens Trump wilden de Noord-Koreanen dat alle economische sancties van tafel gingen. In ruil daarvoor waren ze bereid het nucleaire complex bij Yongbyon op te geven. “Maar dat is niet genoeg”, aldus Trump. “We weten dat er nog een complex is waar uranium kan worden verrijkt.” Maar volgens Trump zijn hij en Kim in goed overleg uit elkaar gegaan. Diplomaten van beide landen zullen de komende tijd verder onderhandelen.

De mislukking van de top is opmerkelijk, omdat delegaties van beide landen al vorige week in Hanoi bijeenkwamen om een akkoord voor te bereiden. Tijdens de ontmoeting leek de sfeer tussen Trump en Kim uitstekend. Trump roemde donderdagochtend de “goede band” met de Noord-Koreaanse leider. “De relatie is gewoon erg goed en wanneer je zo’n goede relatie hebt, kunnen een hoop goede dingen gebeuren.” Ook zei Trump dat tijdens het diner van woensdagavond “heel veel goede ideeën over tafel gingen”.

Lees ook

Lees ook
Beeld Photo News

Kim Jong-un praat voor het eerst met journalisten: “Voor de mensen is dit net een sciencefictionfilm”

Donderdagochtend troffen Trump en Kim elkaar voor de slotonderhandelingen over de tekst van het akkoord. Daarna zouden de twee leiders een werklunch hebben, maar deze werd op het laatste moment afgezegd. De persconferentie van Trump werd met twee uur vervroegd. Op het tijdstip dat Trump en Kim de geplande ‘tekenceremonie’ zouden hebben, stond de Amerikaanse president de pers te woord.

Het nieuws veroorzaakte een negatieve schokgolf op de Zuid-Koreaanse beurs. De Zuid-Koreaanse regering hoopte juist na de top de (economische) samenwerking met Noord-Korea uit te breiden.

Geen overhaaste ontwapening

Bij aanvang benadrukte Trump dat het ontwapeningsproces van Noord-Korea niet overhaast moet worden. “Ik zeg al vanaf het begin dat snelheid niet belangrijk voor me is. Ik waardeer erg dat de testen met nucleaire raketten zijn gestopt”, zei Trump tegen enkele verslaggevers van het Witte Huis die voor de bespreking aanwezig mochten zijn. “We willen gewoon de juiste deal sluiten.” Sinds november 2017 heeft Noord-Korea geen testraketten meer gelanceerd.

De top in Hanoi moest concrete resultaten opleveren, had Trump van tevoren gezegd. Bij de vorige ontmoeting in Singapore, acht maanden geleden, werden vooral goede intenties uitgesproken. Een concrete uitwerking ontbrak en ook in de maanden erna konden diplomaten van beide landen het niet eens worden over vervolgstappen.

In Singapore werden vier afspraken gemaakt: Noord-Korea gaat “werken aan volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland”; de VS en Noord-Korea gaan hun (diplomatieke) betrekkingen verbeteren; beide landen streven naar een vredesverdrag om de Koreaanse oorlog (1950-1953) formeel te beëindigen; en Noord-Korea helpt de VS om de stoffelijke overschotten van Amerikaanse soldaten uit Noord-Korea te repatriëren.