Direct naar artikelinhoud
Film

'Birdman'-regisseur zit jury filmfestival van Cannes voor

De Mexicaanse regisseur Alejandro G. Iñárritu wordt dit jaar de juryvoorzitter van het Cannes Film Festival.Beeld EPA

De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu zal in mei op het filmfestival van Cannes de jury voorzitten. Hij is de eerste Mexicaan ooit die die rol mag uitoefenen.

Thierry Frémaux, directeur van het festival, roemt Iñárritu als een "filmmaker met lef en een regisseur die vol verrassingen zit". Iñárritu zelf laat weten dat hij "vereerd en enthousiast is" om deze lente de jury te mogen voorzitten, en geeft aan dat hij zich met "passie en toewijding" zal inzetten tijden het festival. "Cannes is een festival dat heel belangrijk is geweest voor mij, al sinds het begin van mijn carrière." Zijn doorbraakfilm Amores Perros ging in 2000 in première aan de Croisette. Twee jaar geleden was zijn VR-installatie Carne y arena te zien op het filmfestival.

Vijf van de laatste zes Oscars voor beste regisseur gingen naar een Mexicaan

De benoeming van Iñárritu beklemtoont eens te meer de toonaangevende rol van Mexico in het internationale filmlandschap. Vijf van de laatste zes Oscars voor beste regisseur gingen naar een Mexicaan. Voor Birdman en The Revenant won Iñárritu twee jaar op rij, in 2015 en 2016, die award. De andere Oscars gingen naar zijn landgenoten en goede vrienden Guillermo Del Toro (The Shape of Water, 2018) en Alfonso Cuarón (Gravity in 2014 en Roma eerder deze week). Diens laatste film, het door Netflix geproduceerde Roma, won drie Oscars, maar was vorig jaar niet welkom in Cannes, nadat Frémaux aankondigde dat Netflix-films niet in aanmerking zouden komen voor de prijzen.

Zowel het filmfestival als Netflix hebben onlangs aangegeven dat ze op zoek zijn naar een oplossing voor de patstelling. Het filmfestival van Cannes vindt plaats van 14 tot 25 mei.

In 'Birdman' hoort Michael Keaton de stem van Birdman in zijn hoofd.Beeld rv