Anuna scherp voor Bart De Wever na klimaatmars in Antwerpen: “Terug naar school? Hij heeft de boodschap niet begrepen”

3.000 spijbelende studenten zijn donderdag onder aanvoering van Anuna De Wever, Kyra Gantois en Greta Thunberg door de straten van Antwerpen getrokken. “Onze boodschap aan de politici vandaag is: je kan blijven zagen dat we terug naar school moeten, of you can get to work”, zei organisator Anuna De Wever. Ze haalde ook uit naar Bart De Wever. “Hij heeft de boodschap niet begrepen.”

Guy Stevens en Sofie Geusens

De klimaatspijbelaars bliezen donderdagochtend om 9 uur verzamelen op het Operaplein in Antwerpen. Daar overliepen de honderden aanwezigen de slogans voor de dag. Die scandeerden ze terwijl ze via de Antwerpse binnenstad naar de Groenplaats wandelden, waar ze rond 11.20 uur arriveerden.

“Onze boodschap aan de politici vandaag is: je kan blijven zagen dat we terug naar school moeten, of you can get to work”, zei Anuna De Wever. Bij VTM nieuws voegde ze er nog aan toe dat ze hoopt dat Bart De Wever “een beetje verantwoordelijkheid neemt om te werken aan een ambitieus klimaatplan in plaats van te blijven zeggen dat we naar school moeten gaan”. “Dit initiatief is allesbehalve puberaal. Wij zijn verantwoordelijk en geëngageerd. Dat Bart De Wever dat afwijst en zegt dat we doemdenkers zijn en terug naar school moeten, wil zeggen dat hij de boodschap niet begrijpt en dat hij niet beseft hoe dringend we het klimaatprobleem moeten aanpakken.”

De negende mars van de klimaatspijbelende jongeren op donderdag wordt volgende week gehouden in Louvain-la-Neuve.

Ook de 16-jarige Zweedse activiste Greta Thunberg nam heel even het woord, tot vreugde van het publiek. “Veel te lang zijn politici en machtshebbers ermee weggekomen dat ze niets deden om de klimaatcrisis te bestrijden”, zei ze. “Wij zullen ervoor zorgen dat ze daar niet meer mee wegkomen. Wij spijbelen omdat wij ons huiswerk hebben gemaakt en zij niet. Wij vechten niet voor onze toekomst, maar voor ieders toekomst en we zullen niet stoppen.”

Antwerps Youth for Climate-bezieler Warre Germis haalde dan weer uit naar al wie de voorbije weken opriep om te stoppen met spijbelen. “Men wil ons wijsmaken dat wat we doen overdreven is, maar wat ik overdreven vind, is een klimaatopwarming van 3 graden waar we met het huidige beleid naartoe gaan”, zei hij. “Er is een transitie nodig naar een ecologische maatschappij. De alternatieven zijn er, het draagvlak is er. Wat ontbreekt, is politieke moed. In Antwerpen krijgen we alvast de kans om mee te schrijven aan het klimaatplan en we gaan die kans grijpen. We moeten het beleid veranderen, nu.”

Achtste keer

Het was al de achtste keer dat scholieren en studenten op straat komen om een daadkrachtiger klimaatbeleid te eisen van de overheid. Bij vorige edities kwamen telkens duizenden ‘bosbrossers’ opdagen. De Zweedse Greta Thunberg, Anuna De Wever en Kyra Gantois waren opnieuw van de partij. Ook ditmaal waren meerdere politici komen opdagen. Onder anderen Mieke Vogels en Wouter Van Besien (Groen), Peter Mertens (PVDA) en Bruno Tobback (SP.A) stapten mee.

© Sofie Geusens

Minder volk

De opkomst in Antwerpen was minder groot dan die op vorige edities. Volgens de politie waren 3.000 ‘bosbrossers’ van de partij. De mars liep wel wat vertraging op door de smalle straatjes in de Antwerpse binnenstad.

Opvallend was dat de politie al van bij het begin de pers op een afstand hield. Dat was mogelijk het gevolg van de manifestatie van vorige week in Brussel. Greta Thunberg werd toen zo omgeven door media, dat de politie besliste om haar te begeleiden en uit de massa te helpen. “We hebben eerst met de politie gesproken en dit keer voor een koord gezorgd waar de pers achter moet blijven”, zei een steward in Antwerpen. “Maar er is minder volk, dat helpt ook.”

© BELGA

LEES OOK. Klimaatspijbelaars trekken donderdag door Antwerpen: “Maar er zijn limieten aan het spijbelen”

De organisatoren van de mars in Brussel kozen voor het eerst voor Antwerpen om op straat te komen. Er waren al lokale initiatieven in de stad, waar niet meer dan enkele honderden scholieren op afkwamen.

“Dat iemand als Greta Thunberg naar hier komt, is een leuke plus”, zei Maïté de Haan van Students for Climate. “Maar het is vooral belangrijk dat de Antwerpse burgers zich laten horen. Organisatorisch zijn we er alvast helemaal klaar voor: het ging normaal in Gent doorgaan, maar in Antwerpen was er sowieso ook opnieuw een actie gepland.”

© BELGA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Greta Thunberg, de ‘maagdelijke’ klimaatprofete: waarom het kleine, frêle meisje met twee vlechtjes zoveel indruk maakt (+)

Politiek matig enthousiast

In de stad van burgemeester Bart De Wever is niet iedereen even enthousiast over de betoging. De Wever zei zelf al dat hij initiatiefneemster Anuna De Wever niet zou ontvangen. “Ik voel geen behoefte om een beleefdheidsgesprek te voeren om aan te schurken tegen de jongeren”, aldus de N-VA’er.

LEES OOK. Bart De Wever zal Anuna niet ontvangen: “Het is niet omdat de puberteit betoogt, dat de antwoorden puberaal moeten zijn”

Ook Jinnih Beels (SP.A), schepen van Onderwijs in Antwerpen, plaatst vraagtekens bij de achtste klimaatmars. “Die eerste klimaatbetoging vond ik fantastisch. Ze bewees dat jongeren wél kritisch kunnen zijn. Ik was daar zelfs ontzettend trots op. Die tweede betoging, oké, maar dan was het signaal gegeven”, zo zei ze in een interview in De Zondag.

“Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht”, aldus Beels. “Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan. Ik trek dat door naar de klimaatbetogingen. Ik vind ook niet dat wij, volwassenen, spijbelende jongeren moeten aanmoedigen.” Haar partijvoorzitter John Crombez treedt haar gedeeltelijk bij – “Er zijn limieten aan spijbelen” – maar hij vindt niet dat de jongeren moeten stoppen. “Laat hen maar een beetje keet schoppen.”

Ook in Mechelen

Ook in Mechelen wordt betoogd tegen het klimaatbeleid van de regering. Daar vertrokken op de Grote Markt meer dan duizend jongeren voor de eerste Mechelse Klimaatmars. De organisatie is in handen van Youth for Climate Mechelen. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) en verschillende schepenen waren aanwezig bij de aftrap, maar stapten niet mee.

“Er zijn de afgelopen dagen heel wat warmterecords gesneuveld, maar een klimaatbeleid is er nog steeds niet. Het is belangrijk dat we blijven op straat komen tot er iets gebeurt”, luidde het bij de aanwezige jeugd.

De jongeren hebben heel wat originele borden gemaakt met slogans als “meer bijtjes, minder vleespasteitjes”, “er is geen planeet B” en “wij willen geen Mechelen-aan-zee”. Ze scanderen slogans zoals de inmiddels bekende “On est plus chaud que le climat”.

1.500 betogers in Brussel, 30 in Hasselt

Ook in Brussel werd donderdag opnieuw een klimaatmars gehouden. Het gaat om een lokaal initiatief van Youth for Climate en Students for Climate. 1.500 mensen namen daaraan deel.

“Zolang wij geen actie zien bij de politici, kunnen we niet met een gerust hart op school zitten. Dus spijbelen we en komen we zelf in actie”, luidt het op de Facebookpagina van Youth for Climate Brussel. En nog: “Wij blijven wandelen, zolang jullie niet handelen.”

In Hasselt werd ook een klimaatmars gehouden. De organisatie hoopte op 500 deelnemers. Het werden er uiteindelijk iets meer dan 30.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen