© HBvL

Fotografie in Beringen

Fotografie is hot, zeg gerust hotter dat hot. Instagram heeft de wereld van fotografie overhoop gegooid maar ook musea en kunstgalerijen besteden de laatste jaren terecht veel aandacht aan fotografie. Ook in Beringen zijn tientallen mensen bezig met fotografie

rv/zb

In de maand maart kan je in Galerij Bel-Art in Paal een kleine selectie zien van het vele talent in Beringen. De expo toont enerzijds pure fotografie maar ook kunstenaars die werken met fotografie.

En dat er talent is, heel veel talent in Beringen bewijst dit lijstje: (in alfabetische volgorde)

Klaartje Baeten liet in 2013 van zich spreken als jong talent door de prijs Beeldende Kunst van de stad Beringen te winnen. Nu werkt ze als grafisch vormgever bij de stad Beringen.

Hatice Baloglu is islamlerares en heeft een passie voor fotografie. In 2017 maakte ze in het kader van Erfgoeddag een mooie reeks over zorg in de Turkse gemeenschap. In Bel-Art gaat ze de romantisch toer op met straffe beelden van ballerina’s

Roselien Beerten woont en werkt momenteel in Amsterdam als fotograaf en grafisch ontwerpster. Ze studeerde aan het Sint-Lucas in Gent en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Jongeren van Club 9 in Koersel kennen haar van het kunstproject We Claim The Streets. Straffe madam!

Jelle Canipel is een globetrotter en zijn mooie reiservaringen online deelt. Hij weet een goed beeld zo te pakken dat het in elk reismagazine een prominente plaats kan krijgen.

Gilbert Claes, de voormalige schoolmeester van de Buiteling in Paal, is nu een meester in de fotografie. Hij heeft zich ontpopt als een kunstfotograaf waarbij hij de visuele kunst van het minimalisme met verve hanteert.

Patrick Cosemans, is één van de vrijwilligers-fotografen bij de Internetgazet Beringen en zijn eerste stappen om te exposeren zette hij in de Celtic Art Gallery in Ham met zijn foto’ s van het folkfestival. Nu toont hij enkele krachtige reisbeelden.

Marc Huybrighs heeft zijn hobby een extra dimensie gegeven, hij gaat vaak samen met Gilbert Claes op stap en dat zie je in zijn werk. Marc verstaat de kunst om van fotografie een waar abstract kunstwerk te maken. Fotoshop is hierbij zijn penseel.

Gust Ischen won al verschillende prijzen met zijn foto’s, zo prijkt hij ook dit jaar weer op de jaarlijkse kalender van de Beringse bib. Gust is lid van fotoclub Projecta in Heusden-Zolder en haalt zijn inspiratie vaak in de natuur.

Carlo Henkens is altijd al geboeid geweest door het verleden en de vergankelijkheid. Hij maakt daarom graag beelden in verlaten huizen of gebouwen. Hij is lid van de Haspengouwse Academie-Atelier Fotokunst. Zijn reeks ‘yielding to time’ is een must see!

Marijke Henkens heeft haar sporen als beeldend kunstenaar al verdiend en behaalde verschillende prijzen met haar werken. Ze werkt meestal met handgeschept papier. Voor een aantal reeksen verwerkte ze foto’s in haar kunstwerken. Het resultaat is verbluffend.

Krystyna Jedynak is gekend als beeldend kunstenares, lid van de kunstkringen van Tessenderlo en Beringen. Zij won in 2015 de prijs Beeldende Kunsten in Beringen en studeert momenteel nog fotografie bij de Academie in Heusen-Zolder. In haar recent werk, mixt ze schilderkunst en fotografie op een sublieme wijze.

Inge Jespers en Bart Liesenborgs trekken er als koppel altijd samen op uit. De natuur is voor Inge en Bart een inspiratiebron maar ook urbexfotografie spreekt tot hun verbeelding. Beiden prijken dit jaar ook op de Beringse bib-kalender.

Michiel Pieters is een fenomeen is de wereld van Instragram. Hij heeft maar liefst 119.000 volgers. Zij reisfotografie toont een wereld die zweeft tussen droom en werkelijkheid. De sfeer die hij oproept met zijn foto’s is adembenemend.

Annie Postelmans is een beeldend kunstenares die de laatste jaren haar creatief talent heeft getoond in verschillende expo’s en musea over heel het land. Annie werkt met verschillende (recuperatie)materialen en gebruikt vaak ook foto’s om haar kunstwerken kracht bij te zetten.

Hans Put is een creatieve duizendpoot. Hij won in 2011 de cultuurprijs van de stad Beringen voor zijn film en fotoreeks in Congo. Sindsdien heeft hij al verschillende opmerkelijke thematentoonstellingen achter de rug.

Joris Put kunnen we in het rijtje zetten van Jelle en Michiel. Instragrammer pur sang waarbij het avontuur altijd lonkt. Joris bekijkt de wereld vanuit een andere hoek en toont de kijker een prachtig beeld van moeder Aarde.

Jonathan Vaes liet van zich spreken bij de expo ‘Dit zien wij’ met een foto van een eenvoudig mijnwerkershuisje in Beringen-Mijn. Dat ene beeld vat goed samen wat fotografie is: kijken!

Al deze kunstenaars en fotografen geven je een mooie blik op de hedendaagse wereld van (kunst)fotografie en bewijst dat er verdomd veel talent is in Beringens. En er is nog heel talent dat we deze maand niet kunnen tonen maar zo kunnen we alweer dromen van een volgende expo….

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer