Direct naar artikelinhoud
Klimaatmars

Anuna zet Bart De Wever op zijn plaats: “Hij heeft de boodschap niet begrepen”

Anuna zet Bart De Wever op zijn plaats: “Hij heeft de boodschap niet begrepen”
Beeld Photo News

In Antwerpen heeft de achtste nationale klimaatmars plaatsgevonden. Volgens de organisatie waren er 4.000 deelnemers, de politie houdt het op 3.000. “Onze boodschap aan de politici vandaag is: je kan blijven zagen dat we terug naar school moeten, of you can get to work”, zei Anuna De Wever, die er samen met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg aanwezig was. Ook in Mechelen en Brussel kwamen jongeren op straat.

en

Het was de eerste keer dat de nationale betoging in Antwerpen plaatsvond. Eerder waren er wel al vier soortgelijke lokale initiatieven. De mars vertrok omstreeks 9.30 uur op het Operaplein en trok door de binnenstad naar de Groenplaats, waar De Wever en Thunberg de menigte toespraken.

“Veel te lang zijn politici en machtshebbers ermee weggekomen dat ze niets deden om de klimaatcrisis te bestrijden”, speechte het Zweedse klimaatmeisje. “Wij zullen ervoor zorgen dat ze daar niet meer mee wegkomen. Wij spijbelen omdat wij ons huiswerk hebben gemaakt en zij niet. Wij vechten niet voor onze toekomst, maar voor ieders toekomst en we zullen niet stoppen.”

‘Dit intitiatief is allesbehalve puberaal. Wij zijn keiverantwoordelijk en keigeëngageerd, en we nemen het op voor onze toekomst’
Anuna De Wever, Youth for Climate

De organisatie was in handen van Youth for Climate en Students for Climate. Ook Peter Mertens (PVDA) en Bruno Tobback (sp.a) waren aanwezig. “Dat iemand als Greta Thunberg naar hier komt, is een leuke plus”, zegt Maïté de Haan van Students for Climate. “Maar het is vooral belangrijk dat de Antwerpse burgers zich laten horen.”

Zweeds klimaatmeisje

De persbelangstelling voor Thunberg was net als vorige week in Brussel erg groot. Tijdens de mars werd de Zweedse tiener daarom omsingeld door stewards, die met een lint iedereen op afstand hielden.

Greta Thunberg in AntwerpenBeeld Photo News

De jonge organisatoren worden na de betoging niet ontvangen door burgemeester Bart De Wever. “Er is geen ontvangst gevraagd”, zo liet de N-VA-burgemeester gisteren al weten. Hij zei toen ook dat hij niet achter de spijbelacties staat en niet begrijpt dat sommige politici de spijbelacties wel aanmoedigen. “Het is niet omdat de puberteit betoogt dat de antwoorden van de politiek puberaal moeten zijn.” De burgervader vertelde wel nog aan Belga dat hij de betogers op een ander moment en weg van alle camera’s wil ontmoeten voor een open gesprek.

Zweeds klimaatmeisje
Beeld BELGA

“Verantwoordelijkheid”

In een interview met VTM NIEUWS zette bezielster Anuna De Wever de Antwerpse burgervader vandaag op zijn plaats. “Dit intitiatief is allesbehalve puberaal. Wij zijn keiverantwoordelijk en keigeëngageerd, en we nemen het op voor onze toekomst. Dat hij (Bart De Wever, nvdr.) dat zo afwijst en zegt ‘jullie moeten terug naar school, jullie zijn doemdenkers’, betekent dat hij de boodschap niet doorheeft en dat hij de urgentie van het klimaatprobleem ook niet doorheeft.”

De jonge De Wever hoopt dat de N-VA-kopman “een beetje verantwoordelijkheid neemt om aan een ambitieus klimaatplan te werken, in plaats van te blijven zeggen dat we naar school moeten gaan”, zei ze nog.

Anuna De Wever spreekt de klimaatspijbelaars toe in Antwerpen.Beeld Photo News

Het is de achtste week op rij dat er in heel België klimaatacties worden georganiseerd. De Antwerpse versies van de klimaatmarsen trokken tot nu toe 'slechts' enkele honderden deelnemers. Volgens de Antwerpse politie stappen er zo’n 3.000 betogers mee.

Aanvankelijk was Gent de beoogde locatie voor de achtste mars op donderdag, maar daar vonden op korte tijd al verschillende soortgelijke acties plaats en de organisatoren stellen dat het stilaan “te veel werd” voor de politie.

“Verantwoordelijkheid”
Beeld BELGA

Honderden klimaatspijbelaars in Mechelen

Ook in Mechelen vond vandaag een klimaatmars plaats. Dat gebeurde voor het eerst. De betoging is inmiddels afgelopen en lokte meer dan 1.000 deelnemers. Het ging om zowel leerlingen en hun leerkrachten, als om een kleine groep Grootouders voor het Klimaat.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) en verschillende schepenen waren aanwezig bij de aftrap, maar stapten zelf niet mee. De betoging werd afgesloten met een gezamenlijke speech van organisatoren Amina Vandenheuvel en Janten Versteele van Youth for Climate Mechelen.

Honderden klimaatspijbelaars in Mechelen
Beeld BELGA

“Waarom blijven wij al acht weken lang op straat komen, dat vergt zoveel energie en de politici blijven de andere kant uitkijken”, klonk het. “Wij staan hier en engageren ons en wat doen zij? Politieke spelletjes spelen omdat ze elkaar het succes van de oplossing niet gunnen. We worden continu tegengewerkt met fake berichten, maar zolang je op de boodschapper kan schieten, moet je het niet over het probleem hebben.”

“Het is belangrijk dat we blijven op straat komen tot er iets gebeurt”, zeiden aanwezige jongeren voor aanvang van de mars. Volgende week, tijdens de krokusvakantie, plant Youth for Climate Mechelen een actie rond zwerfvuil.

Youth For Climate in Mechelen.Beeld BELGA

Ook klimaatactie in Brussel

En ook in Brussel komen vandaag opnieuw klimaatjongeren op straat. Om 11 uur ging de betoging van start aan het Noordstation. Eindpunt is opnieuw het treinstation Brussel-Zuid. Volgens een officiële telling van de politie nemen ongeveer 1.500 mensen deel.

Amper 30 betogers in Hasselt, 1.000 in Luik

In Hasselt kwamen amper dertig betogers opdagen voor de klimaatmars in de binnenstad. Dat waren er een pak minder dan verhoopt. Organisator Youth for Climate Limburg had gerekend op enkele honderden deelnemers.

In Luik daagden zo’n duizend jongeren op. Volgens de politie waren het er maar 500.