Oma woog de drugs en betaalde de dealers

© rr

Marie-Claire is ­zeventig. Oma van acht klein­kinderen. En drughandelaar. Ze hielp haar zoon (kleine foto) door drugs te ­wegen, geld in ontvangst te ­nemen en dealers te ­betalen. De drugsoma ­riskeert vier jaar cel, haar advocaat speelt de emo-kaart: “Haar moederhart is te groot.”

jba, bhe

Honderdvierentwintig kilo cocaïne. Zoveel verhandelde een drugsbende uit Antwerpen, die gisteren voor de rechter kwam. De bende werd geleid door ene Vahid-Jafar M., uitbater van een krantenwinkel die als dekmantel diende. Maar de logistiek, die was in handen van zijn mama, Marie-Claire V. Zeventig lentes jong, oma van acht kleinkinderen. “De dealers kwamen bij haar thuis enveloppen met drugsgeld afgeven. Daarna betaalde ze hen uit”, zei de aanklager. “Ze verwittigde ook enkele verdachten wanneer er weer een nieuwe lading cocaïne versneden moest worden. Er werd zelfs een telefoongesprek afgeluisterd waarin ze zegt dat haar weegschaal het niet meer doet.”

Onder meer dankzij oma Marie-Claire was het handeltje best professioneel georganiseerd, en bleven de kopstukken lang ongrijpbaar. De drugs werden met huurvoertuigen naar de klanten gebracht. Dealers wisselden continu van oproepnummer. En wanneer een van de loopjongens werd opgepakt, kreeg die na het verlaten van de gevangenis een mooie vergoeding. Als ze hun mond gehouden hadden, tenminste.

Arme oma

Redenen genoeg om stevige straffen te eisen, vond de aanklager. Vijf jaar cel en 30.000 euro boete voor kopstuk Vahid-Jafar M. Vier jaar cel en 24.000 euro boete voor oma Marie-Claire. Maar wat doe je als advocaat van een oma van 70? Juist, je speelt het op compassie en emotie. “Haar moederhart is te groot gebleken”, pleitte advocaat Kris Luyckx. “Ze wist dat haar zoon met onfrisse zaakjes bezig was, maar stelde zich verder geen vragen. Dat deed ze om conflicten in het huishouden te vermijden. Mijn cliënte heeft nu al een tijdje in voorarrest gezeten, ze verdient echt niet opnieuw een ticketje naar de gevangenis.” Volgens haar advocaat geeft de rechter haar het best gewoon opschorting van straf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen