Anuna De Wever op klimaatmars in Antwerpen: “Kinderachtig dat niemand in actie schiet”

In Antwerpen vindt voor de vijfde keer een klimaatmars van spijbelende jongeren plaats.

Deze keer zijn volgens een eerste telling 2.500 tot 3.000 mensen opgedaagd.

jvt

“We zijn burgerlijk ongehoorzaam”, zegt Anuna De Wever van Youth for Climate. “We spijbelen, je kunt dat niet blijven doen. Politici hebben twee manieren om tot een oplossing te komen. Of je blijft zagen dat we terug naar school moeten, of je werkt aan een klimaatplan en we gaan terug naar school. Voor een of andere reden kiezen ze voor de kinderachtige onverantwoordelijke kortetermijnvisie. Dat begint mij te frustreren. Niemand heeft een plan.”

Ze reageert daarmee op de uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever. ‘Ik vind het kinderachtig en onverantwoord dat niemand in actie schiet’, zegt ze. “Waar is het engagement van onze leiders?”

Greta Thunberg

Ook de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die momenteel vakantie heeft, is er opnieuw bij. Zij wordt deze keer beter afgeschermd dan vorige week in Brussel toen ze werd overrompeld door de pers. “We houden niet voor het einde op”, zo speechte ze kort op de Groenplaats. “We spijbelen omdat wij ons huiswerk gemaakt hebben en zij niet.”

De voorbije dagen verbleef de Zweedse tiener in Brussel, straks vertrekt ze naar Hamburg.

De grootouders die voor het klimaat opkomen, moedigen de klimaatspijbelaars weer aan. “Wij gaan elke keer als grootouders aan de kant staan en hen aanmoedigen”, zegt Elka Joris. “Volhouden. Dat is onze boodschap. Het is nodig.”

Locatie

Aanvankelijk was Gent de beoogde locatie voor de achtste mars op donderdag, maar daar vonden op korte tijd al verschillende soortgelijke acties plaats en de organisatoren stellen dat het stilaan ‘te veel werd’ voor de politie. Volgende week vindt de klimaatmars waarschijnlijk in Louvain-la-Neuve plaats. Omdat het dan krokusvakantie is, kiezen de organisatoren wellicht voor een studentenstad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer