Anuna en co hebben geen gesprek met Bart De Wever of Jinnih Beels, wél met schepen Tom Meeuws

Zo’n 3.000 jongeren voerden donderdag actie voor het klimaat in Antwerpen. In tegenstelling tot de eerdere betoging in Leuven, werden de leden van Youth for Climate niet ontvangen door de burgemeester van de gaststad. Anuna, Kyra en co hadden dus geen gesprek met burgemeester Bart De Wever, maar wél met schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). Opvallend: enkele dagen geleden had zijn partijgenote en schepen van Onderwijs Jinnih Beels gezegd dat ze het wel gehad heeft met de brossende scholieren. De sp.a lijkt de communicatie echter bij te stellen en duidelijk te maken dat het de acties van de jongeren volledig ondersteunt. Ook Vlaams parlementslid Bruno Tobback zette dat vandaag nog eens extra in de verf.

“Ik ontvang eigenlijk nooit betogers, want als je dat doet als politicus met alle camera’s erbij is dat eigenlijk om zelf in de picture te komen.” Met die woorden maakte burgemeester Bart De Wever woensdag duidelijk dat hij er niets voor voelde om de jonge klimaatbetogers op de koffie te inviteren. Schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a) denkt daar duidelijk anders over, want na de optocht door Antwerpen, ontving hij in het Ecohuis in Borgerhout enkele leden van Youth for Climate. Daar gaf hij toelichting bij wat de stad aan klimaatmaatregelen neemt en zal nemen.

LEES OOK. Anuna antwoordt Bart De Wever: “Dit initiatief is allesbehalve puberaal”

Meeuws vertelde zijn jonge gesprekspartners dat hij hun burgerlijke ongehoorzaamheid voor de goede zaak wel kan smaken. Dat is in tegenspraak met wat zijn collega Jinnih Beels enkele dagen eerder stelde. “Ik vind niet dat wij, volwassenen, spijbelende jongeren moeten aanmoedigen”, zei de schepen in een interview. Vanuit haar eigen partij kwam heel wat kritiek op haar standpunt.

LEES OOK. Antwerpse sp.a-lijstduwer verbolgen over uitspraken Jinnih Beels: “Partij moet zich wél achter klimaatspijbelaars zetten”

(lees verder onder de facebookpost)

Bruno Tobback: “Tonen dat je aan die mensen hun kant staat”

Een andere partijgenoot, Vlaams parlementslid Bruno Tobback nam donderdag zelfs deel de klimaatbetoging. Het was zelfs al zijn zesde deelname aan een klimaatmars. “Als mensen op straat komen voor een betere wereld, wil en moet ik daar als sociaaldemocraat bij zijn”, zegt de voormalige minister van Leefmilieu. “Je moet tonen dat je aan die mensen hun kant staat. Als we dit niet allemaal samen doen, gaat het nooit lukken.”

Tobback stelt blij te zijn dat er veel meer aandacht dan vroeger is voor het klimaatprobleem. Hij denkt dat er vandaag ook heel veel mogelijk is om er iets aan te doen. “We moeten als politiek die kans grijpen. We kunnen hier echt wel een geweldige stap vooruit zetten. We moeten stoppen met excuses te zoeken en het gewoon mogelijk maken.”

Ook Tobback zit verveeld met de uitspraken van Jinnih Beels. “Als schepen van Onderwijs denk ik dat ze vindt dat ze zoiets moet zeggen”, aldus Tobback. “Maar als politicus van een socialistische partij moeten we er allemaal voor zijn dat jongeren opkomen voor hun belangen. Dit gaat eigenlijk ook over herverdeling. Het gaat echt niet op dat we als socialisten zouden accepteren dat we vandaag nog alles pakken wat we kunnen krijgen, en hen met de rommel achterlaten.”

Tobback vindt dat de jongeren het volste recht hebben om te spijbelen. “Jongeren moeten de kans krijgen om uit de band te springen en om duidelijk te tonen wat ze willen.”

Bekijk ook:

Greta Thunberg als een celebrity afgeschermd

Herbeleef de klimaatmars in Antwerpen

Anuna en kompanen antwoorden Bart De Wever: “Dit initiatief is allesbehalve puberaal”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Klimaat