Direct naar artikelinhoud
Israël

Israëlisch premier Netanyahu vervolgd voor corruptie, “maar beschuldigingen zullen als kaartenhuisje instorten”

Benjamin Netanyahu, premier van IsraëlBeeld AFP

Voor het eerst in de geschiedenis van Israël wordt een zittende premier aangeklaagd. De openbaar aanklager heeft donderdag volgens Israëlische media besloten dat Benjamin Netanyahu wordt vervolgd wegens corruptie. De stap kan het einde inluiden van Netanyahu’s bijna tien jaar durende premierschap. Volgens Netanyahu zijn de beschuldigingen onzin.

 Aanklager Avichai Mandelblit, die ooit Netanyahu’s kabinetssecretaris was, nam het langverwachte besluit na jarenlang onderzoek van de politie. Deze had het OM al aanbevolen de premier en zijn vrouw Sara aan te klagen wegens onder andere omkoping en fraude in drie verschillende zaken.

Mandelblits beslissing komt ruim een maand voor de parlementsverkiezingen. Netanyahu’s Likoed-partij gaat nu gelijk op met de concurrentie. De komende weken moeten duidelijk maken wat voor invloed de vervolging van de premier zal hebben voor de partij. Maar uit een peiling woensdag van The Times of Israël bleek al dat Likoed zoveel aanhang zou verliezen, dat het niet meer in staat zou zijn om een meerderheidscoalitie te vormen.

Netanyahu had gehoopt op 31 maart de geschiedenis in te gaan als de langstzittende premier van Israël. De vraag is nu of hij op die dag nog premier is

Netanyahu had gehoopt op 31 maart, wanneer hij tien jaar premier is, de geschiedenis in te gaan als de langstzittende premier van Israël. De vraag is nu of hij op die dag nog premier is. Likoed probeerde donderdag via het Hooggerechtshof nog te voorkomen dat de aanklacht voor de verkiezingen van 9 april zou worden bekendgemaakt. Deze poging mislukte echter. De partij voerde aan dat een aanklacht zo vlak voor de stembusgang ‘een nog niet eerder vertoonde bemoeienis’ met het democratische proces zou zijn en de coalitiepartijen stemmen zou kosten.

Openbaar aanklager Avichai Mandelblit is een voormalige kabinetssecretaris van Netanyahu. Hier overlegt hij in 2014 met de premier tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.Beeld Reuters

Positief nieuws over Netanyahu

De zwaarste beschuldiging tegen Netanyahu is zaak 4.000. De premier wordt hierin ervan verdacht dat hij zich, samen met vertrouwelingen, sterk maakte voor de wijziging van regelgeving ten gunste van telecomgigant Bezeq. Dit leverde het bedrijf honderden miljoenen dollars op.

In ruil zou Netanyahu voor elkaar hebben gekregen, via zijn contacten met Bezeq-grootaandeelhouder Shaul Elovitch, dat een nieuwssite van het bedrijf positief over hem berichtte. De politie concludeerde dat er sprake was van een op ‘omkoping gebaseerde relatie’. De politie vond dat ook Elovitch, diverse van zijn familieleden en managers van Bezeq moesten worden vervolgd.   

In een ander onderzoek, zaak 2.000, zou de inzet van Netanyahu ook positieve berichtgeving zijn geweest. Hij zou het op een akkoord hebben gegooid met Arnon Mozes, uitgever van de krant Yedioth Ahronoth. Als tegenprestatie zou de overheid het leven van een concurrerende krant moeilijk maken. In een derde onderzoek, zaak 1000, worden de premier en zijn vrouw ervan verdacht cadeaus en giften  te hebben ontvangen van bevriende miljonairs. 

Netanyahu zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een ‘heksenjacht’ van linkse partijen

Netanyahu heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt dat hij het slachtoffer is geworden van een ‘heksenjacht’ van linkse partijen, de politie en een deel van de media, bedoeld om hem politiek een kopje kleiner te maken. Volgens de premier zouden zij aanklager Mandelblit, die hij als ‘zwak’ omschreef, onder druk hebben gezet om hem te vervolgen. Vanavond reageerde hij opnieuw dat de beschuldigingen pure nonsens zijn en “als een kaartenhuisje zullen instorten”.