Twintiger moet schadevergoeding van 78.000 euro betalen na wilde achtervolging

Een 21-jarige man uit Diepenbeek moet maar liefst 78.775 euro schadevergoeding betalen omdat twee politieagenten gewond raakten tijdens een wilde achtervolging. Vorig jaar werd hij hiervoor al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden met uitstel, een rijverbod van drie maanden en het opnieuw afleggen van zowel een theoretisch als een praktisch rijexamen.

Op 17 april 2017 wilde de Limburgse wegpolitie een beschadigde Seat met vijf inzittenden controleren op de E313. Toen de agenten naast de auto reden, zagen ze dat de bestuurder zijn gordel niet droeg en deden ze teken dat hij langs de kant van de weg moest stoppen. In plaats daarvan reed hij met hoge snelheid weg.

“Met snelheden tegen de 200 kilometer per uur reed hij door Opgrimbie en vloog hij over vluchtheuvels om naast een combi die een rotonde blokkeerde, door te vliegen”, zo beschreef de advocaat van de agenten de dollemansrit.

Daarna reed de automobilist, achtervolgd door zowel de federale als lokale politie weer de autoweg op. Daar reed hij een patrouillewagen van de federale politie aan terwijl die hem probeerde klem te rijden. Ter hoogte van de op- en afrit werd door de lokale politie Maasmechelen een wegblokkade opgesteld met een paardentrailer. Om aan die blokkade te ontkomen, reed hij in de richting van een agente. Haar collega’s vuurden op de banden van de auto en daarbij raakten ze ook de agente. Vijftig minuten na het begin van de achtervolging kon de auto gestopt worden omdat hij door de lekke banden niet meer verder kon rijden. Zo goed als de volledige achtervolging werd door de inzittenden rechtstreeks uitgezonden op Facebook.

Door de gebeurtenissen moest de oudste agent van de federale wegpolitie in Limburg stoppen met werken. Sinds de achtervolging zit hij thuis omdat hij zelfs eenvoudige interventies niet meer kan doen.

De rechter stelde vorig jaar een deskundige aan die zowel de 57-jarige agent als de neergeschoten agente moest onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek werden vorige maand besproken. De agenten vroegen een persoonlijke schadevergoeding van respectievelijk 7.151 euro en 10.512 euro. Daarbovenop vroeg de werkgever van de agenten, de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken, ook de terugbetaling van de medische kosten, de uitbetaalde weddes tijdens het ziekteverlof van de agenten, de kosten voor de blijvende arbeidsongeschiktheid en de herstellingskosten van de politieauto. Die rekening bedraagt 61.112 euro. Ook voor de gerechtskosten van de agenten en de overheidsdienst moet de twintiger, die thuis onder elektronisch toezicht zit, opdraaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer