© SVH

Voortaan wappert alleen Mechelse vlag nog op Sint-Romboutstoren

“De machtsstrijd om onze toren is beslecht”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers. Voortaan wappert alleen de geelrode stadsvlag nog op de Sint-Romboutstoren.

Sven Van Haezendonck

De voorbije jaren hebben er soms felle discussies gewoed over de bevlagging van de toren. “De ene groep wilde liefst de Belgische driekleur, de andere geeft de voorkeur aan de Vlaamse leeuw. We hebben begrip voor die gevoeligheden, maar voortaan wappert permanent enkel de Mechelse vlag nog. Dat is de vlag die ons allen verbindt”, legt Somers uit.

Op de Vlaamse feestdag op 11 juli, op de nationale op 21 juli en op de Europese op 8 mei hijst de stad wel nog de respectievelijke vlaggen. “Drie of vier vlaggenmasten op de toren plaatsen, is technisch moeilijk en het zou esthetisch ook niet mooi zijn”, zegt de burgemeester.

Gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) is daar allerminst gelukkig mee. “De Mechelse N-VA is amper twee maanden verdwenen uit het schepencollege en plots wordt de klok op expliciete vraag van de Belgicisten van Groen jaren teruggedraaid. Cultuur en onroerend erfgoed zijn Vlaamse materie en wordt gesubsidieerd en onderhouden met Vlaams geld”, zegt hij.

Het 8-mei-comité pleitte voor de terugkeer van de Belgische driekleur, zoals de burgemeester destijds beloofde te onderzoeken. “Aan de voet van de toren wapperen de vijf officiële vlaggen”, zegt Somers. Het comité kan zich vinden in het compromis dat er nu is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER