Direct naar artikelinhoud
Europa

CD&V wil Orbán uit Europese Volkspartij: “Hij heeft geen plaats bij ons”

Hongaars premier Viktor OrbanBeeld REUTERS

CD&V, cdH en de Luxemburgse zusterpartij CSV willen de omstreden Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz uit de Europese Volkspartij (EVP) zetten. “Hij heeft geen plaats bij ons”, zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

CD&V, cdH en CSV hebben een brief gestuurd aan EVP-voorzitter Joseph Daul met de vraag om Orbán en Fidesz uit de Europese alliantie van christendemocratische en conservatieve partijen te zetten. De EVP vormt al jaren het toonaangevende blok in het Europees Parlement. De snelste weg naar een Europese topfunctie leidt via de christendemocraten.

‘Wie continu ingaat tegen de christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats’
Wouter Beke, voorzitter CD&V

“Maar wie continu ingaat tegen de christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats”, zegt CD&V-voorzitter Beke. “Binnen de EVP hebben we Orbán kansen genoeg gegeven. We hebben genoeg met hem samengezeten.”

De druppel die de emmer doet overlopen is de nieuwe mediacampagne van de Hongaarse regering van Orbán. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en EVP-lid, wordt er daarin van beschuldigd de veiligheid van Hongarije in gevaar te brengen door ongecontroleerde migratie toe te staan. Juncker wil Orbán nu zo snel mogelijk weg uit de partij. Duits bondskanselier Angela Merkel, de vrouw die achter de schermen aan de touwtjes trekt, steunt hem daarin.

“Ik heb contact gehad met mensen van de Duitse CDU”, vervolgt Beke. “Ik verneem dat ook de Nederlandse en Portugese collega’s dit initiatief steunen. In Scandinavië beweegt er iets. Iedereen heeft het stilaan wel gehad.” Al bestaat het gevaar dat Orbán deze demarche net zal uitbuiten om de aankomende Europese verkiezingen rond hem te laten draaien. “We hebben die overweging gemaakt. Maar met of zonder deze procedure, hij zal dat hoe dan ook proberen”, zegt Beke.

Europees rapport

De EVP-fractie in het Europees Parlement beraadt zich volgende week over de positie van Fidesz. Een procedure tot uitsluiting wordt officieel opgestart indien zeven partijen uit minstens vijf landen zo’n verzoek indienen. De uiteindelijke beslissing moet worden genomen in de Politieke Vergadering op 20 maart, waarin de partijleiding, de leiding van de parlementsfractie en een vertegenwoordiger van elke partij zetelt. De positie van Orbán in de EVP staat al jaren ter discussie. 

In september stemde het Europees Parlement een kritisch rapport tegen het Hongarije van Orbán. Bepaalde ontwikkelingen in het land vormen volgens het rapport een bedreiging voor fundamentele Europese waarden. De onafhankelijkheid van justitie en media en de academische vrijheid staan er onder druk en de rechten van minderheidsgroepen, migranten en vluchtelingen worden er met de voeten getreden.