Direct naar artikelinhoud
Sociale media

Britse regering dreigt met miljardenboetes voor Facebook en Google

Britse regering dreigt met miljardenboetes voor Facebook en Google
Beeld REUTERS

De Britse regering dreigt ermee miljardenboetes op te leggen aan bedrijven als Facebook en Google, als ze ‘schadelijke content’ niet van hun platform verwijderen. Het gaat dan om ‘illegale hate speech, berichten van kinderlokkers en schadelijke berichten over zelfmoord en zelfverminking’.

De straffen werden aangekondigd door Margot James, de Britse minister voor Digitale en Creatieve Industrieën, in een interview met de Amerikaanse zakenwebsite Business Insider. De komende weken wil de minister dat plan in een wetsvoorstel gieten.

Een nieuwe technologieregulator, die onafhankelijk van de overheid werkt, zal dan worden opgericht om de content op platformen als Facebook en Google te screenen. Als de regulator schadelijke berichten opspoort, en als de technologiebedrijven die berichten niet verwijderen, kan de waakhond besluiten om het bedrijf in kwestie een straf op te leggen. Onder de Europese GDPR-wetgeving kan zo’n boete oplopen tot 4 procent van de wereldwijde omzet. 

In het geval van Facebook zou dat neerkomen op een boete van 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro), tegenover een wereldwijde omzet van 55,8 miljard dollar (49 miljard euro). Voor Google kan de boete oplopen tot 5,4 miljard dollar (4,7 miljard euro).

In het geval van Facebook zou dat neerkomen op een boete van 1,9 miljard euro, voor Google kan de boete oplopen tot 4,7 miljard euro