Dopingschandaal WK noordse ski: hallucinante beelden van atleet die wordt betrapt tijdens bloedtransfusie

Het dopingschandaal op het WK noorse ski in het Oostenrijkse Seefeld deint almaar uit. Niet zozeer in omvang, wel in aandacht. En daar zitten beelden van de Noorse televisie voor heel televisie tussen.

gvdl

De beelden laten zien hoe de Oostenrijkse langlaufer Max Hauke door de politie wordt betrapt op het moment dat de bloedtransfusie volop aan de gang is. Hauke, met de naald in de arm, kan geen kant meer op en weet met zijn schaamte nauwelijks blijf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hauke werd betrapt tijdens een gecoördineerde inval van de Oostenrijkse en Duitse politie. In totaal werden negen mensen opgepakt. Zeven in Oostenrijk zelf, twee in het Duitse Erfurt. Daar zou zich de spilfiguur van het hele dopingnetwerk bevinden. Het gaat om Mark Schmidt, een voormalige teamarts van Team Gerolsteiner.

Vijf langlaufers worden ook geschorst

Hauke werd net als zijn landgenoot Dominik Baldauf, de Esten Karel Tammjärv en Andreas Veerpalu en de Kazak Alexei Poltoranin door de politie in het Oostenrijkse Seefeld gearresteerd. Daarnaast heeft de Duitse politie in een clandestien laboratorium in Erfurt ook nog een sportarts aangehouden. Het zou gaan om een internationaal netwerk van bloeddoping, dat al enkele jaren actief was. In totaal werden negen personen opgepakt in Oostenrijk en Duitsland.

De vijf skiërs, die tot drie jaar cel riskeren, werden vrijdag vrijgelaten na volledige en gedetailleerde bekentenissen te hebben afgelegd. Ze werden wel meteen geschorst door de Internationale Skifederatie (FIS): “De vijf atleten zijn vanaf vandaag voorlopig geschorst voor het gebruik of het aanzetten tot gebruik van verboden middelen”, kondigde de FIS aan in een persbericht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer