© Leen Vandewal

© Leen Vandewal

thumbnail: null
thumbnail: null

Leerlingen De Driesprong bezoeken tentoonstelling '1.000 jaar Loon'

De derde graad van GBS De Driesprong uit Millen bracht in februari een bezoekje aan de tentoonstelling '1.000 jaar Loon' in het kasteel van Alden Biesen. Die tentoonstelling wordt georganiseerd door de hogeschool PXL. Maar wat is 'Loon' precies? Dat kwamen de leerlingen te weten.

Leen Vandewal

1.000 jaar Loon betekent 1.000 jaar Limburg. Maar hoe is Limburg ontstaan? De prins bisschop van Luik schonk de graaf het grondgebied dat nu Limburg vormt. Dat kreeg hij niet zomaar, hij moest vechten voor de prins bisschop wanneer deze in oorlog was. De titel van 'graaf' kreeg hij van de Duitse keizer, waar hij ook voor moest vechten als deze oorlog voerde.

Vroeger was het geloof heel belangrijk en er waren veel heiligen. De geneeskunde stond nog niet op punt en ze geloofden dat bidden voor een heilige hielp om te genezen. Er waren ook veel kloosters. De inwoners werden ingedeeld in drie groepen. De werkzusters moesten hard werken en waren vaak arm. De koorzusters waren vaak rijke vrouwen die ook een deel van de beslissingen namen. De abdis was de baas van de abdij. Als zij dood ging, werd de nieuwe abdis uit de koorzusters gekozen. De abdij van Herkenrode is de bekendste abdij en is gebouwd in opdracht van de graaf van Loon. Alle graven van Loon liggen daar begraven.

En wat de leerlingen van de tentoonstelling vonden? Thomas heeft onthouden dat er een leenheer en een leenman was. Rob wist niet dat er voor elke ziekte een heilige was die je kon beschermen. Melissa vond het leuk, want ze heeft veel geleerd zoals dat er verschillende standen waren in de maatschappij. Jana leerde dat Limburg vroeger Loon heette.

"Wij vonden dit één van onze leukste uitstappen", klinkt het nog bij de leerlingen. "Hopelijk komen er in de toekomst nog zo'n leuke tentoonstellingen aan."

(Geschreven door Sander Vanlessen en Daan Swerts)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer