© mmd

Plofkraak zonder buit op bpost-kantoor Lanklaar: “Het leek net op een scène uit een Amerikaanse politiefilm”

Een kleine knal, gevolgd door twee hevige knallen, deed vrijdagochtend om 4.07 uur vele bewoners van de Dorpsstraat in Lanklaar ontwaken uit hun slaap. Onbekenden pleegden een plofkraak op het bpost-kantoor aan de Dorpsstraat in Lanklaar. Debbie Schrijen van Huyze Max, die vlak naast het postkantoor woont, kon alles vanuit haar slaapkamervenster meemaken.

Mark DREESEN

LEES OOK. Plofkraak in Dilsen-Stokkem, daders op de vlucht: “Geen zekerheid over het land van uitgifte van de nummerplaat”

Ze verwittigde de politie van de zone Maasland. “We hoorden de knallen en hoorden ook hoe de onbekenden met ijzeren staven te werk gingen in het kantoor. We konden hun wagen op de stoep voor het postkantoor zien staan. De lampen van de wagen waren niet gedoofd. Na drie à vier minuten zag ik de daders met een donkerblauwe Audi A6 vluchten in de richting van Lanklaar-centrum.” De daders gingen ervandoor zonder buit. Binnen in het bpost-kantoor lieten ze heel wat ravage achter. Ook buiten vernielden ze een zijraam.

“Ik werd gewekt door drie knallen,” zegt getuige Vanessa Fraidmont (18). “Mijn slaapkamer ligt vlak boven de toegang van het postkantoor. Ik ging onmiddellijk aan het raam kijken en zag vier mannen die niet gemaskerd waren rond hun wagen lopen. Ze liepen het postkantoor in en uit. Het leek net op een Amerikaanse scène uit een politiefilm. Met angst keek ik naar beneden. Blijkbaar lukten de daders niet in hun opzet. Ze waren duidelijk met vier en donker gekleed. Na wat gestommel in het kantoor, stapten ze in hun wagen en reden ze door de Dorpsstraat weg, richting Lanklaar-centrum.”

“Hun donkerblauwe Audi A6 stond geparkeerd op de stoep, vlak voor de deur van het postkantoor,” aldus Debbie Schreijen. “Vanuit mijn slaapkamer kon ik de brandende lampen van de wagen zien. Ik hoorde iemand roepen dat hij een ijzer nodig had. Met dat ijzer sloegen ze enkele seconden later een raam in aan de zijkant van het postkantoor. Hun actie heeft bijna vier minuten geduurd. Daarna verdwenen de mannen in de richting van Hôtel Beau Séjour. Ik merkte nog op dat hun wagen een Nederlands kenteken had. Zolang de actie van de onbekenden duurde, heb ik aan de telefoon gehangen om de politie te bereiken.”

Derde plofkraak dit jaar

Het gaat al om de derde plofkraak in Limburg dit jaar. Na Kinrooi en Hamont-Achel was vrijdag Dilsen-Stokkem aan de beurt. Opvallend is dat de plofkraken dit jaar allemaal in de buurt van de grens met Nederland plaatshebben. Het bpost-kantoor in de Dorpsstraat ligt vlak bij het drukke kruispunt met de Rijksweg in het centrum van Lanklaar. Tegenover het postkantoor liggen er heel wat appartementen. Vele bewoners werden gewekt. “Omdat de deuren van het postkantoor dag- en nacht geopend zijn, staan er wel regelmatig wagens voor de ingang van het kantoor,” aldus een buurvrouw. “Maar hoe de vier mannen tekeer gingen was beangstigend. Ze hebben zelfs een dorpel uit een zijraam geslagen.”

De voordeur van het kantoor werd niet geforceerd. Binnen sloegen de onbekenden wel een glas aan diggelen tussen de inkomhal en het postkantoor. De geldautomaat van het bpost-kantoor staat vlak achter de buitendeur in de inkomhal tegen een zijmuur van het pand. De politie liet onmiddellijk na de mislukte plofkraak de bewoners van twee appartementen, boven het bpost-kantoor evacueren. “We mochten van de politie niet terug naar ons appartement omdat de mogelijkheid bestond dat er nog ontploffingen konden volgen,” aldus Vanessa Fraidmont. “We hebben onze intrek genomen bij de buren, B&B Huyze Max, en van de buren een ontbijt aangeboden gekregen. De politie sloot de Dorpsstraat af tussen het kruispunt met de Broekhofstraat en de Rijksweg. Heel wat schoolgaande jongeren moesten om die reden een omweg maken via andere straten in Lanklaar om naar school IMK te gaan. Dovo kwam ter plaatse om te controleren of er nog meer explosieven aanwezig waren in het pand. Na een controle bleek dat niet te zijn. Omstreeks 9.15 uur werd de Dorpsstraat weer opengesteld voor verkeer. Het bpost-kantoor bleef de hele dag gesloten. Bij de mislukte plofkraak vielen er geen gewonden.

© mmd

© mmd

© mmd