© Maria Brabants

© Maria Brabants

© Maria Brabants

© Maria Brabants

© Maria Brabants

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Elianne stelt zelfgemaakte poppen tentoon in kerk van Sint-Willibrordus

Onlangs vond er in de kerk Sint-Willibrordus van Eisden-dorp een tentoonstelling plaats van poppen en knuffels. En dat een pop niet zomaar een pop is, werd de bezoekers duidelijk gemaakt door Elianne Vleminckx, echtgenote van Jef Olaerts. Zij poseerde er met haar eigenhandig gemaakte poppen, trollen, nimfen, knuffels en meer.

Maria Brabants

Al vele jaren is Elianne Vleminckx zeer creatief in het maken van haar poppen. Van het lijfje tot de volledige afwerking van de pop, alles doet ze zelf. Iedere pop is dan ook anders. Iedere pop wordt ook op een ander moment gemaakt, en dat uit zich in de creatie op dat moment. Eigen gemaakte poppen zijn nooit identiek. Emoties en omstandigheden bepalen uiteindelijk het eindwerk. En die resultaten mochten gezien worden.

Voor de aankleding van al haar poppen krijgt Elianne de hulp van een van haar dochters. Zij zorgt ervoor dat de poppen voor de dag kunnen komen in de juiste stijl en met de juiste stof. Al haar creaties van de laatste jaren bewaart Elianne thuis. Niet in dozen of op zolder, maar in eigen gemaakte kasten. Haar man ondersteunt haar hierin. Alle werkjes maken deel uit van haar leven.

De creaties van Elianne werden zeer gewaardeerd door de bezoekers. Allemaal luisterden ze aandachtig naar haar verhalen. Ieder pop heeft een eigen verhaal. Ieder pop heeft ook iets “in” zich van de kunstenares zelf. Haar gevoelens schuilen erin. En zij weet als geen ander wanneer en in welke omstandigheid een pop is gemaakt.

Aan de andere kant in de zijbeuk stonden ook poppen te pronken. Geen eigen gemaakte poppen en knuffels, maar poppen uit een lang vervlogen tijd. Stichting Erfgoed Eisden e.a. en de Vrienden van het Museum van de Mijnwerkerswoning verleenden hun volledige medewerking aan dit project. Het Museum heeft een hele collectie aan poppen en die mochten gebruikt worden voor de tentoonstelling. Twee poppen vielen erg op, dat waren de twee zwarte poppen. Andere poppen zaten nog mooi in de kartonnen doos. Vroeger diende een pop ook als decoratiemateriaal in de zetel en werd er niet mee gespeeld.

Naarmate de tijd vorderde en het bezoekersaantal bleef stijgen, stond er in het dorp ook nog iets op het spel. Om vijf uur werd de aanzet gegeven van de officiële Opening van het vernieuwde Marktplein, 'ons Vrijthof'. Het was een opening met receptie, muziek van het plaatselijk ensemble, toespraken, vuurwerk, de opening van de fontein, de aansteking van de verlichting van de kerktrappen en de verlichting op het marktplein zelf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer