© André Lamoen

© André Lamoen

© André Lamoen

© André Lamoen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Davidsfonds op culturele uitstap naar Alden Biesen en Herkenrode

Onder een stralende zon sloegen de Davidsfondsafdelingen van Bocholt en Bree vorige zaterdag de handen in elkaar voor een culturele uitstap.

André Lamoen

"We begonnen de dag in de prachtige landcommanderij van Alden Biesen waar momenteel de tentoonstelling 'Limburg tussen staf en troon, 1.000 jaar graafschap Loon' loopt", klinkt het bij de Davidsfonds-leden. "Op deze tentoonstelling over een belangrijk stuk van ons Limburgs - eigenlijk Loons - verleden staan verschillende, veel nog nooit vertoonde topstukken van musea in binnen- en buitenland. Ook enkele beelden uit Bocholt en een nog nooit eerder vertoond portret van Cornelius a Lapide sieren de tentoonstelling. Op het einde van de rondleiding werd zelfs het echte Loons volkslied gezongen! Samen met een aantal digitale toepassingen en de deskundige uitleg van de gidsen kregen we zo een overzichtelijk, toegankelijk en aantrekkelijk beeld van deze geschiedenis van onze contreien. Een ware aanrader die elke 'Lonenaar' zou moeten gezien hebben!"

Na het middageten bezochten de leden de abdij van Herkenrode. Herkenrode was de eerste en grootste abdij in Europa voor vrouwelijke cisterciënzers. "Rond de abdij kregen we eerst wat uitleg over de geschiedenis ervan en hoe ze er vroeger uitzag en bezochten we de kleine kapel en het kunstwerk 'Het Stille Uitzicht' van Hans Op de Beeck. Nadien werden we door onze gids door het beleveniscentrum geleid, waar we de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen in Herkenrode verteld kregen."

Na het bezoek werd in de mooi gerestaureerde paardenstallen nog gezellig nagepraat bij een tas koffie of een lekker Herkenrodebier als afsluiter van deze prachtige dag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer