De Franse president Macron bezoekt een Joodse begraafplaats waar de graven zijn beklad met swastika’s.
Volledig scherm
PREMIUM
De Franse president Macron bezoekt een Joodse begraafplaats waar de graven zijn beklad met swastika’s. © REUTERS

Antisemitisme is een groeiend probleem in Europa. Waar komt de nieuwe Jodenhaat vandaan?

Antisemitisme is een groeiend probleem in Europa en het manifesteert zich in alle geledingen van de maatschappij: zowel politici als individuen als sociale bewegingen maken zich er schuldig aan. Waar komt het vandaan en wie zitten erachter?

6 reacties

  • paul piens

    5 jaar geleden
    Het eeuwige liedje: als je niet vóór mij bent, dan ben je tegen. Als meeleven met de palestijnen hetzelfde is als antisemitisme, dan denk ik dat er iets heel erg schort aan de manier van denken.
  • Can Cannan

    5 jaar geleden
    Er is absoluut geen Jodenhaat, wel zionistische bewegingen die geweld rechtvaardigen met stenen gooien. De kwestie palestina en de manier waarop ze de wereld 'wijsmaken' om hun daden te verheerlijken is een zware pijnpunt.
  • kamiel fremault

    5 jaar geleden
    Inderdaad, veel mensen verwarren Israël met de Joden. Wat de leiders van Israël doen is hetzelfde als de Duitsers gedaan hebben met de Joden in Europa tijdens WO II en ervoor. Maar niet alle Joden steunen dat beleid. Veel Joden veroordelen dat beleid en er zijn Joden die de staat Israël zelfs niet erkennen. Alleen hebben de Palestijnen op de Gaza-strook of de westelijke Jordaanoever én in "Israël" daar niet al te veel aan.
  • Roland Q

    5 jaar geleden
    nieuw? In de Europese geschiedenis gaat dit op zijn minst terug tot 1300... Aparte gemeenschap, sterk geïsoleerd, superieuriteitsgevoel (voor de puur orthodoxen is al de rest "goi" en minderwaardig). Doe er nog een sausje extreem recht (en links evenzeer) bij en onze multiculturele vrienden helpen waarschijnlijk ook niet echt want die zijn voor Palestina en willen de Intifada...
  • Pedro Gonzalez

    5 jaar geleden
    Het is in de geschiedenis niet anders geweest. Regelmatig werden de Joden van alle onheil beschuldigd , van diefstal en machtsmisbruik. Al eeuwen lang.