Direct naar artikelinhoud
Muziek

Charlotte de Witte wordt een halfjaar lang dj bij BBC

Charlotte De Witte.Beeld Kemizz

Het blijft mateloos hard gaan voor Charlotte de Witte (26). Zopas werd bekend gemaakt dat de techno-dj zes maanden lang een residency krijgt bij BBC Radio 1. En in dezelfde adem verklapt ze ook dat haar showcaseconcept KNTXT eind dit jaar voor de tweede keer het Sportpaleis mag innemen.

Dit voorjaar trekt De Witte als bezieler van KNTXT trouwens ook voor het eerst naar Londen en Parijs, en palmt ze onder die vlag voor een tweede maal een eigen podium in op Tomorrowland. Tussendoor zal ze onder haar eigen naam nog aantreden op het roemrijke Coachella-festival in Californië. En momenteel is de dj op tour in Azië en Australië. Fans die zulke peperdure vliegtickets noodgedwongen aan zich moeten laten voorbijgaan, hoeven zich evenwel niet in wanhoop te wentelen.

‘Op Radio 1 wil ik de aandacht van de luisteraar trekken met gestripte, krachtige techno, in combinatie met wat meer emotionele en melancholische ambient-momenten’
Charlotte de Witte

Maandagavond kunt u De Witte net zo goed aan het werk horen op BBC Radio 1. Elke eerste maandag van de maand mag ze als resident dj de muziek bepalen bij Auntie Beeb. Vorig jaar maakte ze voor BBC Radio 1 al eens een aflevering van Essential Mix, net als Soulwax. Die viel toen zo erg in de smaak bij de Britten dat ze nu dus een halfjaar lang haar favoriete beats de ether mag insturen. “Ik krijg volledig carte blanche, dus dat is geweldig nieuws”, klinkt het verguld wanneer we haar bellen in Kuala Lumpur. “Ik ben sowieso ongelooflijk trots om deel te kunnen uitmaken van het nieuwe residencyteam, met legendes als Marcel Dettmann.” 

Diep duiken in een mooie wereld 

In het verleden kregen grote namen als Kölsch, Deadmau5 of George Fitzgerald ook al een residency bij de zender. Charlotte is de enige Belg in de nieuwe line-up. “BBC Radio 1 heeft me al sinds het begin van mijn carrière altijd gesteund”, legt De Witte die beslissing uit. “Ik kan dus niet wachten om samen met hen heel diep in de mooie wereld van de techno te duiken.”

Wat de luisteraar mag verwachten? “Ik heb intussen al paar jaar ervaring op Studio Brussel, waar ik zaterdag het weekend mee op gang breng. Iets soortgelijks ga ik ook nu hier doen. Het blijft een radioprogramma, dus kan ik nog avontuurlijker, dieper en breder gaan dan in mijn clubshows. Daar moet het entertainmentgehalte hoog genoeg blijven, als je wil dat de mensen blijven dansen. Op Radio 1 wil ik de aandacht van de luisteraar trekken met gestripte, krachtige techno, in combinatie met wat meer emotionele en melancholische ambient-momenten. De mix zal langzaam beginnen, gestaag opbouwen en dan hard gaan. Ik wil er graag ook elke keer nieuwe releases in verwerken, maar net zo goed tracks die nog moeten uitkomen, van labels en artiesten die ik enorm waardeer. En voorts zullen er ook wat knipogen naar oldskool techno in sluipen, net als muziek van de dj’s die komen draaien op KNTXT in Londen, natuurlijk. Maar ik wil me in de mix nooit vastpinnen op één formule: de muziekkeuze mag altijd een beetje van het moment zelf afhangen.”

Verslavend leuk

Momenteel is de techno-dj op tour in Azië en Australië. Het mag bijna een mirakel heten dat we haar lentefris aan de lijn krijgen. De laatste twee jaar was ze immers bijna continu op tour, en vorig jaar draaide ze ruim 180 sets wereldwijd. Kan ze het nog allemaal bolwerken? “Ik denk niet dat die opdracht voor de BBC het grote verschil zal maken qua werkdruk”, lacht ze. “Het is wel degelijk heavy, en véél. Maar ik vind het ook zo verslavend leuk dat je mij niet hoort klagen. Al ga ik na dit gesprek toch even een powernap nemen. (lacht) Ik lig nu al in mijn hotelbed, om me op te laden voor straks - ik speel mijn eerste show ooit in Kuala Lumpur. Vrijdag is Singapore aan de beurt, waar ik al twee keer heb gespeeld. Hoe het nachtleven er daar uitziet? Dat hangt eigenlijk steeds van club tot club af, meer dan van het land zelf. De vibe en de mentaliteit van een club kan bijvoorbeeld perfect vergelijkbaar zijn met die van een andere club in een ander werelddeel. Zo voel ik dat toch aan.”

KNTXT, 16/11 in Sportpaleis. Tickets vanaf 6/3 om 10 uur. Er is ook een ‘limited Early Bird presale’ aan voordeeltarief, 4/3 om 20 uur.