Direct naar artikelinhoud
Onverdoofd slachten

Vlaanderen verplicht het verdoofd slachten van kalveren vanaf 2020

Kalverslachterij Ekro in Apeldoorn. - Foto: Rob VossBeeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Vlaanderen breidt het verbod op onverdoofd slachten uit. Sinds begin dit jaar is elektronarcose al verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Vanaf 1 januari 2020 wordt die elektronarcose ook verplicht bij het slachten van kalveren. 

In 2017 schaarde het Vlaams Parlement zich bijna unaniem achter een decreet dat de omkeerbare elektronarcose verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Voor kalveren en runderen stond de methode van de elektronarcose nog niet op punt toen het decreet tot stand kwam.

Twitter bericht wordt geladen...

Sinds 2017 is er al heel wat vooruitgang geboekt op wetenschappelijk gebied. Praktijkervaring in het buitenland, wetenschappelijke gegevens én een demonstratie in een Vlaams kalverslachthuis hebben aangetoond dat de elektronarcose nu praktisch toepasbaar is op kalveren. “In een beschaafde samenleving hebben we de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook echt te vermijden”, zegt Weyts. 

Bijna alle kalveren die geslacht worden in België worden geslacht in Vlaanderen. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 350.000 dieren in de Vlaamse slachthuizen. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren. 

Lees ook

Geselecteerd door de redactie