Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Mercedes Van Volcem komt dan toch op bij Open Vld

Mercedes Van Volcem.Beeld BELGA

Gisteren brieste ze nog in een persbericht omdat ‘wit konijn’ Kathleen Verhelst de tweede plaats kreeg op de West-Vlaamse Kamerlijst van Open Vld. ‘Oudgediende’ Mercedes Van Volcem bedankte vriendelijk voor de plaats als lijstduwer. Nu is er toch een doorbraak bereikt, dankzij de jongste burgemeester van het land, Francesco Vanderjeugd.

Mercedes Van Volcem was niet te spreken van de demarche van haar partij gisteren. Die was op zoek naar een wit konijn en dat ging ten koste van haar positie op de lijst. 

“Ik ben pas gisterenavond (donderdagavond, red.) op de hoogte gebracht. Ik ben echt gekwetst. Ik heb als lijstduwer bij de provinciale verkiezingen meer stemmen gehaald dan Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne. En dat word je zo bedankt? Ik heb in 2014 wel het meeste stemmen gehaald van alle vrouwelijke parlementsleden (17.219, red.)”. klinkt het. Ze riep haar collega’s dan ook op om de kieslijst af te keuren.

Francesco Vanderjeugd biedt uitweg

En die vergadering heeft dus een uitweg opgeleverd. De jongste burgemeester van het land, Francesco Vanderjeugd, bood Van Volcem zijn derde plaats aan, waardoor hij een plaatsje zakt.

Van Volcem is haar collega Open Vld’er dan ook enorm dankbaar. “Francesco wou me echt aan boord houden. Het geeft een fijn gevoel als collega’s en het bestuur je werk waarderen en voor je opkomen,” aldus Van Volcem. “Wat mij betreft, is Francesco de Numéro Uno van West-Vlaanderen.”

Francesco Vanderjeugd biedt uitweg
Beeld BELGA

“Francesco Vanderjeugd heeft vrijwillig en ongevraagd zijn plaats afgestaan. Dit brengt hem heel veel respect op”, zo verklaarde lijsttrekker Bart Tommelein. 

Momenteel bezetten de West-Vlaamse liberalen drie zetels in het Vlaamse parlement, maar Tommelein mikt met de burgemeester van Staden op een vierde zetel. Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem is lijstduwer.

Naar de Kamer wil de partij minstens drie West-Vlaamse vertegenwoordigers sturen. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne trekt de lijst, met bedrijfsleider Kathleen Verhelst op de tweede plaats en Lieven Cobbaert uit Ichtegem op de derde plaats. De lijst wordt geduwd door het Brugse Kamerlid Sandrine De Crom.