© Photo News

België stuurt 100 militairen naar Russische grens

Het Belgisch leger gaat vanaf volgend jaar een honderdtal militairen permanent aan de Russische grens in Litouwen stationeren. Het gaat om een transportcompagnie die deel zal uitmaken van een van de vier multinationale bataljons die de NAVO aan haar Oostgrens opstelt.

Timmie Van Diepen

In juni dit jaar besliste de NAVO om permanent vier multinationale bataljons aan de Russische grens te stationeren in het kader van het High Readiness Plan. Zo wil de militaire alliantie sneller kunnen reageren op een eventuele Russische dreiging. De lidstaten aan de Oostgrens van de NAVO, zoals Polen en Litouwen, maken zich sinds de oorlog in Oekraïne immers ernstige zorgen over de oorlogstaal van Moskou.

Minister Steven Vandeput maakte gisterenavond laat bekend dat ook ons land zal bijdragen aan die operatie. Een transportcompagnie zal – wellicht vanaf maart - voor zes maanden in Litouwen worden ondergebracht, onder de vleugels van een bataljon dat onder Duitse leiding staat. Naast Belgen zullen ook Fransen, Kroaten, Luxemburgers, Nederlanders en Noren deel uitmaken van het Duitse bataljon. De andere bataljons worden opgesteld in Polen, Letland en Estland en staan onder leiding van de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer