© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Politiek Vlaanderen reageert verdeeld op voorstel om klimaatintendant aan te stellen

Activist Manu Claeys van stRaten-generaal pleit voor het aanstellen van een Vlaamse intendant voor het klimaat, zoals er ook in Antwerpen één is aangesteld om de problematiek rond de Oosterweelverbinding op te lossen. “Oplossingen op korte termijn moeten we niet verwachten van politici”, zei hij zaterdagavond in Nachtwacht op Canvas.

il

De klimaatspijbelaars mogen roepen zoveel ze willen, een oplossing zit er op korte termijn niet aan te komen, zei Manu Claeys zaterdagavond in Nachtwacht op Canvas. “Er is een permanente zenuwachtigheid bij politici omdat er in mei al opnieuw verkiezingen zijn. We zitten nu wat vast. Er komen interessante debatten, maar we moeten het even uitzweten tot aan de verkiezingen.”

De drijvende kracht achter actiegroep stRaten-generaal ziet een oplossing in het aanstellen van een Vlaamse klimaatintendant, zoals er destijds ook één aangesteld is om de problemen rond de Oosterweelverbinding op te lossen. Dat die erin geslaagd is om tot een oplossing te komen, sterkt Claeys in de overtuiging dat een intendant voor het klimaat ook cruciaal is.

© Jan Van der Perre

“De volgende Vlaamse regering kan die in september aanstellen na een selectie in de zomer”, zegt Claeys. “Die intendant komt dan met zijn teams - een communicatieteam, participatieteam en experts - en begint werkbanken uit te rollen. Je kan dan een energiewerkbank hebben, één over waterhuishouding en zo meer, binnen de Vlaamse bevoegdheid.” In die werkbanken zitten ambtenaren, experts en burgers. Daar kunnen kennis en ideeën uitgewisseld worden.

Met het aanstellen van de klimaatintendant zal de wereldproblematiek op niveau van klimaat niet opgelost worden, zegt Claeys. “Maar wel op Vlaamse niveau. Die werkbanken kunnen op heel specifieke zaken werken.”

Rutten: “Interessant voorstel”

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten steunt het idee van een klimaatintendant. Dat zei ze zondag in De zevende dag. “Het is belangrijk om iedereen mee te krijgen in dit verhaal. We moeten burgers, bedrijven, overheden, universiteiten, experten en financiers rond één tafel brengen, en best wel concreet werken”. Een intendant aanstellen lijkt haar een goed idee: “We staan hier zeker voor open”.

Vlaams minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) zegt het idee “te willen onderzoeken”. Maar of het dan per se een intendant moet zijn, wil hij niet gezegd hebben. “Er zijn ook andere pistes mogelijk, zoals een klankbordgroep die de klimaatmaatregelen ook kan opvolgen”, zegt hij aan VRT.

Bruno Tobback van oppositiepartij sp.a heeft ook bedenkingen. “We hebben een consensus over wat we willen bereiken. Wat we nodig hebben is een regering die knopen doorhakt”, aldus Tobback

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER