Verwarde man rijdt met auto op parcours Aalst Carnaval, wilde stad “een lesje leren” met baseball bat en messen

© Belga, TV Oost

In Aalst is een man met een personenwagen met afgeplakte nummerplaten enkele meters op het parcours van de openingsstoet van Aalst Carnaval gereden. Het voertuig had geen nummerplaten en wekte dus meteen argwaan. “Door de massale aanwezigheid van de politie kon er meteen ingegrepen worden”, zegt burgemeester Christoph D’Haese. De bestuurder, een oudere man die in het bezit zou geweest zijn van een baseball bat en verschillende messen, werd meegenomen voor verhoor.

emd, evdg, jvh

Rond 18.50 uur kreeg de politie melding dat een onbekende personenwagen was opgedoken op het parcours van de carnavalsstoet in Aalst, ter hoogte van de Zonnestraat en Houtmarkt . De wagen bleek afgedekte nummerplaten te hebben en wekte daarom meteen argwaan in de afgesloten feestzone.

De bestuurder gedroeg zich volgens getuigen agressief. Agenten in burger grepen als eerste in, waarop agenten van het team ORCO (Ondersteuningscapaciteit voor Risicovolle en Complexe Operaties) de man overmeesterden, en de sleutels van de wagen in beslag namen. “Onze politiediensten zijn massaal aanwezig tijdens carnaval en konden dus meteen kordaat ingrijpen”, aldus burgemeester Christoph D’Haese.

(lees verder onder de video)

Agenten vonden volgens D’Haese in de wagen ook een baseball bat en verschillende messen. Het parket van Oost-Vlaanderen kan dat niet bevestigen, maar zegt wel dat de man onder invloed van verdovende middelen zou geweest zijn. Hij werd opgepakt en kan in eerste instantie tot 48 uur worden vastgehouden.

Er was geen aanrijding met carnavalisten of omstaanders, en niemand raakte gewond. Na zo’n tien minuten kreeg de stoet dan ook het signaal dat ze opnieuw het parcours konden afwerken.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Psychiatrische voorgeschiedenis

Volgens ooggetuigen was de man al de hele namiddag in de buurt van de stoet. Volgens D’Haese gaat het niet om terrorisme, de oudere man zou een psychiatrische voorgeschiedenis hebben. Aan de politie zou hij verklaard hebben dat hij “Aalst een lesje wou leren”.

Zowat 800 manschappen verzekeren tijdens Aalst Carnaval de veiligheid. “Die veiligheidsmaatregelen zijn meer dan ooit nodig, dat blijkt nu”, aldus D’Haese. “Als er soms de vraag komt ‘Hebben wij politie nodig?’, dan is dit het sprekend bewijs van wel. We zijn aan iets ontsnapt, dat is toch de indruk die bij mij achterblijft.” Toch vraagt de burgemeester geen bijkomende veiligheidsmaatregelen. “Het nood- en interventieplan heeft perfect gewerkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen