© vtm

Bart Kaëll gaat skydiven met 85-jarige mama: “Ik stond ervan te kijken dat ze zo weinig schrik had”

Jetskiën, skydiven, clubben op Ibiza: Madeleine, de moeder van Bart Kaëll en een zeer kranige tachtiger, draait er haar hand niet voor om, vanavond in Weg Met Ons Ma op VTM. “Ik had meer schrik dan mijn moeder”, aldus de zanger.

tove

“Ik had op voorhand afgesproken dat ik alle uitdagingen zou aannemen”, vertelt Bart Kaëll over de trip naar Spanje. “Anders hadden we geen tv-programma. Het uitgangspunt was dat mijn moeder vol bewondering zou toekijken, en dan eventueel zou meedoen. Maar bij elke opdracht reageerde ze met ‘dat heb ik al mijn hele leven willen doen’. Het werd bijna hilarisch op de duur. Ik stond ervan te kijken dat ze zo weinig schrik had.”

Bij bepaalde uitdagingen was er een kans op letsel. “Ik heb meer schrik voor haar gehad dan zij voor zichzelf. ‘Ik ben toch al 84 (de opname was in augustus 2017, red.), dan heb ik dat toch ook kunnen meemaken’, zei ze dan. Ik denk dat ze ook wel wist hoever ze kon gaan.”

“Mijn moeder heeft nooit aan extreme sporten gedaan, maar ze gaat wel fietsen en wandelen”, vertelt Bart. “Ze heeft zelfs een fitbit en stapt 7.500 stappen, ongeacht het weertype. Dat is toch al knap op haar leeftijd. Het was niet de bedoeling dat ze dingen moest doen die ze niet graag doet. Wel konden er grenzen opgezocht en afgetast worden.”

Het was voor moeder en zoon een pittige reis. “Zeker voor mijn moeder was het vermoeiend, omdat ze haar middagslaap nodig heeft. Dat is heilig voor haar. Ik heb nooit anders geweten dan dat ze ’s middags even de ogen sluit. Maar we zaten in Spanje in een strikt opnameschema. Soms moesten we vroeg op. We moesten ook naar Ibiza en Barcelona vliegen.”

Dicht bij elkaar

“Ze is vroeger vaak in Spanje geweest. Ze had zelfs een eigen flat in het zuiden van het land en volgde een cursus om de taal onder de knie te krijgen. Ook nu gaat ze nog geregeld richting zuiden met een vriendin.”

Bart en Madeleine hebben een hechte band. “Wij hebben lang een klassieke moeder-zoonrelatie gehad. Sinds mijn vader is gestorven, zijn we meer naar elkaar toegegroeid. Ik heb haar er ook van kunnen overtuigen om haar gevoelens meer te tonen. Gewoon ‘ik zie u graag’ zeggen was vroeger niet zo vanzelfsprekend. Nu staan we dichter bij elkaar.”

De zanger ziet zijn moeder wekelijks. “Dagelijks lukt niet. Ik woon al jaren in het Leuvense, zij in Oudenaarde. Dat was vroeger een uur rijden, en nu nog wat langer. Ze woont nog steeds zelfstandig, betaalt haar rekeningen via internet en is bezig met haar bloemen en planten. De laatste jaren heeft ze zelfs een artistiek kantje ontdekt, want ze waagt zich ook aan het maken van aquarellen. Mijn grootmoeder werd destijds 98, mijn moeder is goed op weg om dat te evenaren.”

Weg Met Ons Ma, om 21.40u op VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER