Direct naar artikelinhoud
Noodweer

Zeker 22 doden door tornado’s in VS: “Schade is catastrofaal”

Het stadje Dothan, Alabama, werd door een tornado getroffen.Beeld AFP

In de Amerikaanse staat Alabama zijn zeker 22 mensen omgekomen door twee tornado’s. Volgens sheriff Jay Jones van Lee County zijn er ook veel gewonden, van wie sommigen ernstig. Een onbekend aantal huizen is verwoest. Volgens de sheriff zal het aantal doden nog verder oplopen. Onder de doden bevinden zich ook kinderen. 

In welke plaatsen de doden zijn gevallen en hoe ze zijn overleden, is nog onduidelijk. Eerder werd al bekend dat twee mensen in de plaats Beauregard om het leven waren gekomen tijdens de eerste tornado.

Volgens de hulpdiensten zal het aantal slachtoffers mogelijk nog stijgen, aangezien er nog mensen vermist worden. De hele avond is onder het puin gezocht naar mogelijke slachtoffers. De zoektocht is tijdelijk stilgelegd, omdat het volgens Jones te gevaarlijk is in het donker. Morgenochtend wordt de zoektocht hervat, onder andere met drones met warmtecamera's.

Op sociale media is te zien dat meerdere huizen in de getroffen plaatsen met de grond gelijk zijn gemaakt. “De schade is catastrofaal”, aldus Jones. Jones heeft de staat om hulp gevraagd bij het bergen van de lichamen en het opruimen van het puin. Zeker 42.000 woningen zitten zonder stroom. Komende nacht daalt de temperatuur flink in het gebied, terwijl veel mensen nu geen verwarming meer hebben.

Schade na de storm in Lee County, Alabama.Beeld AP

218 km/u

De wervelstormen behaalden volgens de Nationale Weerdienst windsnelheden tot 218 kilometer per uur. Het hardst getroffen is het plaatsje Beauregard, waar de schade volgens de autoriteiten enorm is.

Alabama maakt deel uit van het lagere gedeelte van de Mississippivallei, bijgenaamd “Tornado Alley” of “Dixie Alley” wegens de relatief grote hoeveelheid tornado’s die de regio jaarlijks treffen. Naast Alabama werden ook gebieden in Georgia door tornado’s getroffen. De autoriteiten hadden vooraf gewaarschuwd voor gevaarlijke tornado’s en de plaatselijke bevolking gevraagd om uiterst voorzichtig te zijn. Volgens de weerdienst had de eerste tornado, die Lee County trof, een breedte van bijna een kilometer. 

Beelden van de ravage na de storm tonen ingestorte huizen, ontwortelde bomen en met puin bezaaide straten. 

Schade na de storm in Lee County, Alabama.Beeld AP