Direct naar artikelinhoud
Verkeersveiligheid

Alle Volvo's straks begrensd tot 180 kilometer per uur

Een Volvo V90 Cross Country wordt klaargezet op de stand in aanbouw voor de autobeurs van Chicago in 2019.Beeld AFP

Nieuwe Volvo’s kunnen vanaf volgend jaar niet sneller dan 180 kilometer per uur. Halverwege 2020 voorziet de Zweedse autobouwer al zijn nieuwe modellen van een snelheidsbegrenzer die het boven de 180 voor gezien houdt. De maatregel is onderdeel van de belofte die het concern in 2008 deed, namelijk dat er vanaf het volgend decennium niemand meer mag omkomen of gewond raken aan boord van een Volvo.

“Een aantal factoren levert een forse bijdrage aan de kans op een dodelijk ongeval”, zegt een woordvoerder van Volvo, “en dat is afleiding, het gebruik van alcohol of drugs en snelheid”. Door die laatste te begrenzen op 180 kilometer per uur, zegt de autofabrikant “zijn verantwoordelijkheid” te willen nemen. Dat bij lagere snelheden nog steeds doden en gewonden kunnen vallen, wil Volvo best erkennen. “Maar we zijn de eersten die deze stap nemen en willen de discussie over snelheidslimieten en veiligheid ermee aanzwengelen.”

Er is geen marktonderzoek gedaan over de mogelijke gevolgen voor de verkoopcijfers. Het merk peilt nu de reacties. Die variëren van “betuttelend” tot instemmend, aldus de woordvoerder.

Volvo heeft altijd het imago gekoesterd van veilig automerk, maar profileert zich de laatste jaren nadrukkelijk ook als een maker van dynamische auto’s

Volvo heeft altijd het imago gekoesterd van veilig automerk, maar profileert zich de laatste jaren nadrukkelijk ook als een maker van dynamische auto’s. Volgens de woordvoerder zullen ook de sportievere modellen nog steeds dynamisch rijden, al worden ook deze uitvoeringen begrensd. De limiet geldt niet voor het nieuwe elektrische dochtermerk Polestar.

Ook op de Duitse snelwegen zullen Volvo’s bij 180 kilometer per uur stoppen met versnellen. Of dit voor Duitse klanten reden zal zijn over te stappen naar een ander merk, is afwachten, aldus de woordvoerder.