Politiekosten voor voetbalmatchen pieken tot bijna 11 miljoen euro

Het geweld rond voetbalmatchen is de laatste jaren fors teruggedrongen en toch worden massaal veel politieagenten ingezet voor de ordebewaring.

Arnout Gyssels, Matthias Vanderaspoilden

Er worden systematisch te veel politieagenten ingezet voor voetbalwedstrijden, zegt ­Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA), die de cijfers opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Nochtans is het geweld rond voetbalwedstrijden de voorbije jaren fors ­teruggedrongen. ‘Het is dan ook opmerkelijk dat we de voorbije ­jaren meer geld hebben uitgegeven aan de ordehandhaving bij de 24?profclubs uit 1A en 1B’, zegt Vermeulen.

Volgens minister De Crem zijn het vooral eersteklasser Antwerp en tweedeklasser Beerschot-Wilrijk die de cijfers sinds het seizoen 2016-2017 de hoogte injagen. Met hun terugkeer naar het profvoetbal steeg ook het aantal geregistreerde risicosupporters. Toch is dat slechts een deel van de verklaring, vindt Brecht Vermeulen. ‘Te vaak kiezen burgemeesters en politiezones voor véél agenten in plaats van dat aantal af te stemmen op de risicoanalyse.’

Anders gezegd: voor een match tussen pakweg Sint-Truiden en KV Kortrijk zijn er minder agenten ­nodig dan voor een duel tussen Antwerp en Club Brugge.

De grote verschillen tussen de clubs vallen op. ‘Voor thuis­matchen van Charleroi wordt al ­jarenlang buitensporig veel politie opgeroepen: omgerekend één agent per vijftig supporters’, zegt Brecht Vermeulen. Ter vergelijking: gemiddeld is dat 1 agent per 125 supporters. In Genk, de beste leerling van de eerste klasse, is dat zelfs 1 per 235 supporters.

Kostprijs doorrekenen

Vorig seizoen bedroeg de factuur net geen 11 miljoen euro, zo’n 24.000 euro per competitiewedstrijd. Daarbij zijn niet eens de Europese matchen, bekerwedstrijden of interlands geteld. De agenten die de veiligheid tijdens voetbalmatchen moeten garanderen, komen vooral uit de lokale politie­zone (52% van de ingezette agenten) maar worden ook aangevuld met externen van de federale politie en collega’s uit andere zones. ‘Dit is niet lang meer houdbaar’, vindt Vermeulen. ‘Burgemeesters en korpschefs moeten bewuster omgaan met de inzet van agenten. Nu gebeurt dat niet omdat de overheid toch betaalt. De vraag zal op termijn steeds luider klinken om die kostprijs voor een stuk door te rekenen. Meer stewards en meer technische hulpmiddelen kunnen de prijs aanzienlijk doen dalen.’ Eerder pleitte ook de Vaste Commissie van de Lokale Politie in haar memorandum 2019-2023 al voor een betaalpolitie, waarbij de overheid een deel van de kosten kan doorrekenen aan de organisator.