Parket Limburg dagvaardt 73 nalatige bijzitters van stembureaus voor rechtbank

Het parket van Limburg heeft in totaal 73 dossiers inzake nalatige bijzitters van stembureaus bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 voor de correctionele rechtbank gedagvaard. Woensdag vinden in Hasselt en Tongeren de eerste themazittingen plaats.

Na de verkiezingen van oktober 2018 ontving het Limburgse parket in totaal 403 identiteiten van opgeroepen bijzitters, die niet kwamen opdagen.

Na onderzoek werden hiervan 173 dossiers geseponeerd onder meer wegens het inroepen van een wettige reden of wegens het ontdekken van administratieve vergissingen. Het parket stelde aan 230 personen een minnelijke schikking voor van 250 euro. Van de 230 minnelijke schikkingen zijn er 152 betaald en afgehandeld. Enkele dossiers wachten nog op aanvaarding van het voorgestelde bedrag.

Het parket besliste 73 dossiers, waarin niet betaald werd, voor de rechtbank te brengen. Woensdag buigt de rechtbank in Hasselt zich over 18 dossiers. In Tongeren staan acht dossiers op het programma. Onder meer de persoon, die zich verkleed als clown aanbood op het stembureau in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen), moet in Tongeren voorkomen. De kieswet voorziet een bestraffing met een geldboete van minimum 400 tot maximaal 1.600 euro.

Een volgende themazitting in Hasselt vindt op 3 april plaats en op 26 april in Tongeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer