Gaat Carcela nu vrijuit na middenvinger of niet? Bondsparket gaat in beroep tegen vrijspraak

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft beroep aangetekend tegen de vrijspraak voor Mehdi Carcela. Dat bevestigde de KBVB dinsdag aan Belga. De Standard-middenvelder ging na procedurefouten vrijuit voor zijn middenvinger in de Clasico tegen RSC Anderlecht.

De aanvoerder van de Rouches maakte op zondag 3 februari in de beladen Clasico thuis tegen RSC Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera’s een zogenaamde ‘bras d’honneur’ nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref was afgekeurd. Carcela stak ook zijn middenvinger op richting scheidsrechter Visser, al was dat volgens hem “tegen het systeem van de VAR”.

“Obsceen en vulgair”

De Marokkaanse middenvelder werd daarvoor vervolgd en kwam zich dinsdag 19 februari in het bijzijn van Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, verdedigen voor de Geschillencommissie. Het Bondsparket vroeg Carcela voor die “obscene, vulgaire en misplaatste gebaren” twee speeldagen te schorsen en een boete van 2.000 euro op te leggen. Locht deed zijn reputatie alle eer aan en bepleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering. Standard kreeg op 26 februari gelijk. Volgens de Geschillencommissie was het Bondsparket niet bevoegd om Carcela te vervolgen, en dus ging de Marokkaan vrijuit. De fase werd immers niet opgenomen in het verslag van de scheidsrechter en ontsnapte ook aan het oog van de VAR. Sinds de afschaffing van de Reviewcommissie beschikt het Bondsparket niet meer over de juridische middelen om Carcela te vervolgen, luidde het oordeel.

Bondsprocureur Kris Wagner wil de Standard-speler niet zomaar vrijuit laten gaan, en besliste beroep aan te tekenen. Hij vindt dat het Bondsparket over de absolute bevoegdheid beschikt om te kunnen vervolgen, en beweert dat alleen al de krantenartikels de materialiteit van de handgebaren aantoont. Ten vroegste op vrijdag 15 maart komt het dossier voor de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Aangeboden door onze partners

Lees meer over Standard Luik