Direct naar artikelinhoud
Brussel

Hendrik Bogaert (CD&V): “Vlamingen in Brussel moeten 1 dag per week alleen Nederlands spreken”

Hendrik Bogaert maakt al langer een strijdpunt van het Nederlands in Brussel.Beeld BELGA

Er moet meer Nederlands worden gesproken in Brussel, vindt Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V). Hij stelt voor dat Nederlandstaligen op maandag voortaan enkel hun moedertaal gebruiken in de hoofdstad. “We doen al toegevingen genoeg aan de Franstaligen”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Een dag in de week Nederlands spreken is volgens Bogaert “de ideale manier om Franstaligen te laten zien hoeveel moeite en toegevingen wij doen om ons dagelijks aan te passen in het sterk ­verfranste Brussel”.

Amper 7 procent van de kiesgerechtigde inwoners van Brussel staat geregistreerd als Nederlandstalig. Als je daar echter de Vlamingen bij telt die in Brussel werken, kom je volgens Bogaert aan 500.000 mensen. Hij hoopt dat zij masaal gehoor geven aan zijn oproep.

‘Op maandag zouden de twijfelaars objectief kunnen oordelen wie de culturele taalbrug maakt en wie de toegevingen doet’

“Iedereen is natuurlijk vrij om zijn taal te kiezen. Door één dag enkel Nederlands te praten, tonen we wel aan dat het al te vaak Vlamingen zijn die zich aanpassen”, legt hij uit. “Op maandag zouden de twijfelaars dan objectief kunnen oordelen wie de culturele taalbrug maakt en wie de toegevingen doet.”

Etnocide

Met zijn oproep voor ‘maandag Nederlandsdag’ zet Bogaert zijn kruistocht voor het Nederlands in Brussel voort. Een tijd geleden sprak de voormalige staatssecretaris nog van een “etnocide” tegen de Nederlandstaligen. “Een etnocide kan ertoe leiden dat bepaalde vormen van cultuur en taal ­generatie na generatie verzwakken en uiteindelijk ­verdwijnen. De dagelijkse ­micro-agressies die Vlamingen ondergaan als ze in Brussel hun taal willen gebruiken, moet stoppen”, klonk het in een opiniestuk in De Standaard