Forbes-miljardairslijst: Jeff Bezos blijft nummer één, Eric Wittouck is rijkste Belg

door
Belga
Leestijd 2 min.

Amazon-topman Jeff Bezos blijft de rijkste mens op aarde, al voor het tweede jaar op rij. Zo blijkt uit de jongste rangschikking van het Amerikaanse magazine Forbes. Het fortuin van Bezos wordt op 131 miljard dollar geraamd, maar liefst 19 miljard meer dan vorig jaar. De Amazon-topman kondigde begin dit jaar zijn scheiding aan; het is dus nog maar de vraag hoeveel van zijn vermogen naar zijn ex-echtgenote zal vloeien. Op de tweede plaats in de Forbes-rangschikking staat Microsoft-baas Bill Gates (96,5 miljard dollar), gevolgd door superinvesteerder Warren Buffett (82,5 miljard dollar). De eerste Belg prijkt op de 191ste plaats. Het gaat om Eric Wittouck, wiens vermogen volgens Forbes 7,6 miljard dollar bedraagt. De familie Wittouck maakte fortuin met Tiense Suiker. Nadien kon Eric Wittouck zijn rijkdom opkrikken dankzij Invus, een private equity-bedrijf uit New York dat investeerde in onder meer Weight Watchers en Blue Buffalo Pet Products, aldus Forbes.

De op een na rijkste Belg is Patokh Chodiev (2,1 miljard dollar), bekend van "Kazakhgate". De derde Belg in de Forbes-lijst is Luc Tack (1,4 miljard dollar), eigenaar van Picanol en topman bij Tessenderlo Group.

Forbes telt nu 2.153 miljardairs, 55 minder dan vorig jaar. Het is nog maar de tweede keer dit decennium dat zowel hun aantal als hun totale vermogen krimpt, merkt het tijdschrift op. Bijna de helft van de miljardairs (994) is nu armer dan vorig jaar en 247 superrijken verdwenen uit de lijst: het hoogste aantal sinds de financiële crisis van 2008.

Vooral in Azië, en China in het bijzonder, ging veel kapitaal verloren. Ook in Europa, het Midden-Oosten en Afrika waren er minder miljardairs, terwijl Noord- en Zuid-Amerika hun aantallen zagen toenemen. Zo telt de VS een record van 609 miljardairs, waarvan veertien in de top twintig.

Enkele opvallende weetjes: Mark Zuckerberg zag zijn vermogen het voorbije jaar met 8,7 miljard dollar dalen, door de zwakke beurskoers van Facebook. Maar hij bezit nog altijd 62,3 miljard, goed voor een achtste plaats. De Forbes-lijst telt slechts 243 vrouwen. Nochtans is de jongste miljardair een vrouw: de 21-jarige Kylie Jenner van wie het vermogen op 3 miljard dollar wordt geschat. Dat is nagenoeg evenveel als het vermogen van de Amerikaanse president Trump, dat onveranderd bleef tegenover vorig jaar.

bron: Belga