woensdag 6 maart 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In de
coulissen

Onze Wetstraatjournalist geeft zijn eigenzinnige kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel

Een overheerlijke gâteaucrème au beurre als inzet

Ze is fan van Eurocommissaris Margrethe Vestager, de pitbull die giganten als Apple, Google en Facebook het vuur aan de schenen durfde te leggen voor oneerlijke concurrentie. En net als haar Deense collega komt haar voornaam van het Babylonische woord mâr galliti, wat ‘kind van het licht’ betekent. We hebben het over Grete Remen (52), de Beringse die als CEO van Damhert Nutricion een van de meest opmerkelijke en inspirerende vrouwelijke ondernemers in Vlaanderen is.

Kwaliteit is het uitsluiten van toeval, orakelde de Nederlandse voetbaltrainer Louis Van Gaal ooit eens. Wel, als toeval water is, is Gedreven Grete (GG) zonder tegenspraak vuur. Waarom hebben haar 3.000 natuurvoedingsproducten een damhertenkop op de verpakking staan? Omdat dit evenhoevig zoogdier erg selectief is en enkel de beste voeding uit de natuur haalt. Waarom koopt GG zoveel als mogelijk lokaal en gaat ze in het Vlaams Parlement voor kleine ondernemers en zelfstandigen door het vuur? Omdat ze overtuigd is dat onze handelaars de basis van onze sociale welvaart zijn maar met ongelijke wapens moeten vechten tegen de multinationals en e-commerce. Waarom matcht GG zo goed met zachte anarchist en karakterieel Jan Peumans, die haar in 2014 naar de politiek haalde? Omdat ze evenmin een ja-knikker is die vanuit plat opportunisme enkel zegt en stemt wat de partijleiding oplegt. Last but not least: waarom stapte GG vorige week over naar Open Vld? Omdat ze ervan overtuigd is dat ze haar visie op het ondernemerschap daar wél meer kan ventileren. Dat haar eerste opvolgersplaats minder garanties op een zetel biedt dan plaats vier op de N-VA-lijst, neemt ze er zonder morren bij.

Grete Remen tussen de Limburge Open Vld-kopstukken Nele Lijnen en Patrick Dewael.  Serge Minten

Wie hieruit concludeert dat GG een harde tante is, doet de waarheid geweld aan. Liever dan in het hoenderhok gooit ze een knuppel naar Jeanne, haar trouwe hond die ze in een asiel is gaan halen - omdat die dieren volgens haar ook een goede thuis verdienen. Dat ze na Jules, Louise, Marie en Axelle de schattige Lily adopteerde om de harmonie en het geluk ten huize Remen compleet te maken, typeert haar ook. Een maand met het hele gezin in een mobilhome door Australië reizen is niet voor niets haar droomvakantie. Kent u veel ondernemers die BUSO-jongeren en mensen met een handicap daadwerkelijk kansen in hun bedrijf geven? En kent u ‘diepvriesvrouwen’ die verzot zijn op guimauves, cuberdons, frietjes en Campari met veel ijs? Juist.

Om te bewijzen dat GG evenzeer pittig en inspirerend als warm en sociaal bewogen is, dagen wij haar bij deze uit: als ze na 26 mei een blauw Kamerzitje weet te bemachtigen, brengt ze een overheerlijke gâteau crème au beurre naar onze redactie. Als kleindochter van een bakker schijnt Grete Remen immers een uitstekende producent van dit eeuwenoud dessert te zijn. Deal?

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws