Direct naar artikelinhoud
grensoverschrijdend gedrag

Parket seponeert zaak rond grensoverschrijdend gedrag Lode Vereeck: gebrek aan bewijzen

Lode Vereeck.Beeld Eric De Mildt

Het parket van Limburg heeft de zaak rond Open Vld-politicus en professor aan de UHasselt Lode Vereeck geseponeerd. Dat meldt VTM Nieuws. Vereeck werd aangeklaagd voor grensoverschrijdend gedrag en werd daarna uit het partijbestuur van Open Vld gezet.

“Na studie van de resultaten van het grondig gevoerde onderzoek, oordeelt het parket Limburg dat er op heden onvoldoende concrete aanwijzingen zijn van strafbare feiten. Het dossier werd zonder gevolg afgesloten en ter kennis gebracht van de tuchtrechtelijke overheid”, aldus woordvoerder Bruno Coppin van het Limburgse parket.

UHasselt, waar Vereeck hoogleraar economie is, heeft intussen ook al gereageerd en maakte bekend dat er een intern tuchtonderzoek wordt opgestart. “Een interne, onafhankelijke tuchtcommissie binnen onze universiteit zal zich nu verder over deze zaak buigen”, zegt rector Luc De Schepper van UHasselt.

‘Er zijn onvoldoende concrete aanwijzingen van strafbare feiten’
Bruno Coppin, woordvoerder van het Limburgs parket

Enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam aan het licht dat de UHasselt naar het parket gestapt was voor klachten over mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Sinds mei kwamen op de universiteit vier meldingen binnen. Waarover die meldingen precies gaan, is nogal onduidelijk. Het zou niet gaan om fysieke aanrandingen, wel om zaken die vallen onder ‘ongepaste communicatie’.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vroeg Vereeck, die op 14 oktober lijsttrekker was in Diepenbeek, om zich terughoudend op te stellen. Maar Vereeck verdedigde zich voor de camera’s nadrukkelijk tegen de beschuldigingen. Daarop zette hij een stap terug uit het Open Vld-partijbestuur en de Senaatsfractie. Hij bleef wel lijsttrekker, en de liberalen gingen er in Diepenbeek op vooruit. 

Open Vld neemt nu akte van de beslissing van het parket om het onderzoek naar Lode Vereeck te seponeren en zal zich intern beraden over wat dit betekent voor de toekomst.