© Geert Van de Velde

“Ex-Rode Duivel Emile Mpenza ontving vijftien vreemde betalingen uit Azerbeidzjan”

Voormalig Rode Duivel Emile Mpenza, sinds vorige zomer aan de slag als jeugdtrainer bij Antwerp, heeft in zijn periode bij het Azerbeidzjaanse FK Neftchi Bakoe 15 opmerkelijke betalingen ontvangen op zijn Belgische bankrekening, ter waarde van ongeveer een half miljoen euro. De betalingen kwamen via de Litouwse bank Ukio Bankas, die momenteel onderwerp is van een groot onderzoek naar witwaspraktijken. Dat meldt het weekblad Knack.

jvh

Emile Mpenza ontving tussen augustus 2010 en december 2011, de periode waarin hij voetbalde voor de club FK Neftchi Bakoe uit Azerbeidzjan, 15 betalingen op zijn Belgische bankrekening via de Litouwse bank Ukio Bankas, goed voor in totaal 416.575 dollar. Afzender: het Engelse bedrijf Essencorp LLP. Die vennootschap blijkt nu een lege doos, die gebruikt werd om miljoenen euro’s wit te wassen.

Het is niet duidelijk of de betalingen aan Mpenza ook in dat licht gezien moeten worden: volgens de voormalige Rode Duivel ging het gewoon om zijn loon. Twee ploegmaats van de voetballer werden ook op dezelfde wijze betaald.

Toch is het vreemd dat die betalingen verliepen via het Verenigd Koninkrijk en Litouwen, en dat bij elke transactie de mededeling ‘INVOICE N 2105 FOR GOODS’ vermeld stond. Fiscale experts willen zich in Knack niet uitlaten over dit specifieke geval, maar bevestigen dat die werkwijze “vragen oproept”: “Wanneer de omschrijving bij een banktransactie niet matcht met de realiteit, is dat een indicator voor mogelijk witwassen.”