Direct naar artikelinhoud
Auto

Bugatti verkoopt duurste auto ooit voor 17 miljoen euro, al is hij pas in 2021 af

De nieuwe Bugatti werd voorgesteld tijdens de Motor Show in Geneve.Beeld AP

Van de nieuwe Bugatti, vervaardigd uit carbon en andere exclusieve materialen, zal maar één exemplaar gemaakt worden, dat bovendien bijna 17 miljoen euro zal kosten. Hoewel de wagen er pas in 2021 zal zijn, is hij al verkocht, schrijft The Verge.

Het was even met de ogen knipperen op de auto- en motorshow in Genève, toen Bugatti er zijn nieuwe model, La Voiture Noire, voorstelde. Zwart, gemaakt uit carbon en peperduur. 18,9 miljoen dollar (16,8 miljoen euro) moet het ding gaan kosten. Bovendien zal het nog 2,5 jaar duren vooraleer de wagen, waarvan maar één exemplaar gemaakt zal worden, af is. Bugatti moet immers eerst nog uitvissen hoe de wagen precies ontworpen en gehomologeerd moet worden.

Klinkt te gek voor woorden, denkt u? Wie koopt zo’n auto? Autofanaten kunnen voor die som verschillende Ferraris McLarens en Lamborghini’s kopen, waar ze bovendien meteen mee kunnen rijden, en niet tot 2021 moeten wachten. En toch is de wagen nu al verkocht. Daarmee is het nu al de duurste wagen ooit. Voor sommigen is status, of het behouden van rijkdom immers belangrijker, en dan is het indrukwekkende prijskaartje van de Bugatti geen enkel probleem.

‘Dit is niet zo buitensporig als je het vergelijkt met de kunstsector’
Achim Anscheidt, design directeur van Bugatti, aan The Verge.

Een exclusieve Bugatti kopen, voor eender welke prijs, is voor multimiljonairs net hetzelfde als aandelen aanschaffen, vertelt Achim Anscheidt, design directeur van Bugatti, aan The Verge. Het cliënteel van Bugatti is het volgens hem gewend “om hun jachten en vliegtuigen zelf te ontwerpen”. Bovendien, voegt Anscheidt eraan toe, “is dit niet zo buitensporig als je het vergelijkt met de kunstsector”.

Omgekeerde curve

Dat zit zo. De waarde van de Bugatti van 17 miljoen euro zal een omgekeerde curve beschrijven van een gewone wagen: zodra hij geleverd wordt, zal de waarde toenemen. Na pakweg 20 jaar zal hij vermoedelijk nog gegeerder zijn. Enkel een complete gek zou het immers aandurven om achter het stuur te kruipen.

De enorme prijs heeft La Voiture Noire  overigens enkel en alleen te danken aan het smaakvolle ontwerp en vooral aan de schaarste. Ten opzichte van de Chiron bracht Bugatti immers geen enkele verbetering aan in de mogelijkheden onder de motorkap van de wagen. 

Omgekeerde curve
Beeld EPA