Direct naar artikelinhoud
TV

Makkelijk scoren met satire over sport: “Sport is natuurlijk volslagen belachelijk”

Het team van ‘Makkelijk scoren’: Jonathan van het Reve, Diederik Smith en Tex de Wit.Beeld VPRO/Merlijn Doomernik

Goeie titel, uitstekend programma: Makkelijk scoren, sinds enkele weken op NPO 3, bedrijft satire over sport, en dan vooral over het oeverloze en doorgaans veel te serieuze gezwam óver sport. De makers vormen tevens het presentatietrio: Diederik Smit, Jonathan van het Reve en primus inter pares Tex de Wit.

Tex de Wit: “Diederik, Jonathan en ik werken al acht of negen seizoenen achter de schermen van Zondag met Lubach. Daar zitten bijna nooit sportitems in, omdat Arjen Lubach niks met sport heeft. Als we dus al eens een idee kregen dat daarmee te maken had, spaarden we het meestal stiekem op: 'Wie weet kunnen we 't ooit gebruiken voor ons eigen programma.' Dus ja: toen Arjen besloot om er eventjes tussenuit te muizen en het theater in te gaan, hebben we vrij snel Makkelijk scoren uitgedacht.”

Sportsatire is nagenoeg onontgonnen televisieterrein. Je vraagt je af waarom.

“Ja, hè? Wij kijken alle drie graag naar sport, maar af en toe denk je ook: ‘Jongejonge, kan het iets minder ernstig, alsjeblieft?' Sport is een serieuze zaak, maar tegelijkertijd natuurlijk ook volslagen belachelijk. Neem nou die korte interviews na een wedstrijd, waarin een verliezende sporter op de rooster wordt gelegd alsof hij iets onnoembaar verschrikkelijks heeft gedaan. 'Kom op’, denk je dan. 'Dit is toch geen politicus die net acht miljard is kwijtgeraakt?' Daar durven wij weleens de draak mee te steken.”

Aardig aan Makkelijk scoren is dat ook minder voor de hand liggende sporten aan bod komen.

“Zeker. Zo doen we binnenkort wellicht iets over sportvissen, en over scrabble. En onlangs hadden we een korte documentaire over het gedenkwaardige Nederlands Kampioenschap hink-stap-springen 2011. Dat was de editie waarop één deelnemer zich aan een stap-sprong-hink waagde: hij had er de reglementen op nagelezen en gezien dat er niks in stond over de volgorde van de hink, de stap en de sprong.”

Jij bent zelf een niet onaardig schaker.

“Ik kan een aardig lopertje verschuiven, ja.”

Denken jullie al na over een mogelijke schaaksatire?

“Ik in ieder geval niet, nee. Het klinkt misschien gek, maar ik neem de schaaksport veel te ernstig om er satire over te bedrijven. Meer zelfs, ik zal er me met hand en tand tegen verzetten.” (lacht)

Makkelijk scoren, NPO 3, zondag 10 maart, 21.50 uur of op hun YouTube-kanaal

©Humo