© Bart Van den Langenbergh

Geen omgevingsvergunning voor nieuw dienstencentrum Beerse

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) reikt geen omgevingsvergunning uit voor het nieuwe dienstencentrum (NDC) in het park Tempelhof in Beerse. Dat raakte woensdag bekend.

JaTi, Belga

In eerste aanleg verleende de deputatie van de provincie Antwerpen nog een omgevingsvergunning. Twaalf omwonenden dienden beroep in tegen die beslissing. Zo zou volgens hen de goede ruimtelijke ordening worden geschonden, zou het groene hart van de gemeente beschadigd worden en zou ook de verkeersdrukte toenemen. Tijdens het openbaar onderzoek werden 793 bezwaarschriften ingediend.

© RR

“Het advies van het Departement Omgeving voor het aspect Ruimte is ongunstig en stelt dat het nieuw dienstencentrum Beerse niet in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening”, klinkt het woensdag in een perscommuniqué. “Het gevelaanzicht betekent een schaalbreuk met het straatbeeld en door de grote uitbreiding in oppervlakte wordt een aanzienlijk deel van het huidig park ingenomen. Het ontwerp sluit verhoudingsgewijs niet aan bij de parkbebouwing en bij het straatbeeld. De ruimtelijke draagkracht wordt overschreden.”

Minister Van den Heuvel besliste daarom om voor het huidige project geen omgevingsvergunning uit te reiken.

Alternatief?

Burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) laat in een reactie aan Belga weten dat hij nu eerst overleg zal plegen met de bouwfirma. “Het gemeentebestuur en de bouwfirma hebben samen de vergunningsaanvraag ingediend destijds”, zegt hij. “In principe kan er nog beroep worden aangetekend tegen de beslissing van de minister, maar dat zou dan nog jaren aanslepen dus we gaan de bouwfirma voorstellen om voor een alternatief te kiezen.”

Volgens Craane is er niets mis met het ontwerp voor het dienstencentrum, maar past het niet op de geplande locatie. “Er zijn verschillende pistes voor een betere locatie in de ruime kern van Beerse”, denkt hij. “We gaan allicht een studiebureau onder de arm nemen om op korte termijn een goed alternatief te kiezen.”

Impact op gemeentepersoneel

Craane erkent dat het dossier nu sowieso heel wat vertraging oploopt en dat een impact heeft op het gemeentepersoneel. “Een deel van het huidige gemeentehuis is om hygiënische redenen niet meer bruikbaar, waardoor een deel van het personeel naar het Sociaal Huis verhuisd is”, zegt hij. “Daar is het echter erg krap en bovendien is het niet ideaal dat ze over twee locaties verspreid zitten. We gaan met hen bespreken hoe we op korte termijn de situatie toch al kunnen verbeteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER