Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

Specialist Luc Colemont maakt strip over darmkanker: “We testen onszelf nog te weinig”

Luc Colemont.Beeld PHOTO NEWS / James Arthur

Aan darmkanker wordt nog te weinig aandacht besteed, meent dokter Luc Colemont. Nochtans redt het vroegtijdig opsporen ervan levens. Hij besloot er samen met tekenaar Mario Boon een strip over te schrijven: Dirk.

Waarom schrijft een voormalig maagdarmspecialist een strip over darmkanker?

“Ik ben sinds 2016 niet meer verbonden aan een ziekenhuis en zie geen patiënten meer. Maar ik heb als dokter genoeg slecht nieuws gebracht en wilde aan bewustwording doen. Met de vzw Stop Darmkanker geef ik nu zo’n 120 lezingen per jaar. Op die manier kan ik levens redden, meer leed vermijden en kosten besparen voor de overheid. Het is voor iedereen een win-winsituatie.”

“Er is dringend nood aan kennis rond darmkanker. Men associeert het met iets ‘vies’. Jammer, want als je er snel bij bent kan het een positief verhaal worden. Kijk, één op de 20 Vlamingen wordt met darmkanker geconfronteerd. Dagelijks krijgen 16 Vlamingen te horen dat ze darmkanker hebben, terwijl vandaag 5 begrafenissen plaatsvinden gerelateerd met darmkanker.”

“Op dit ogenblik doet slechts de helft mee aan het bevolkingsonderzoek. Men is wellicht bang voor de uitslag of denkt dat het hen niet overkomt omdat ze – pakweg – weinig rood vlees eten of niet roken. Met deze strip willen we vooral informeren. En lezers aansporen zich te laten testen.”

De cover van ‘Dirk’.Beeld RV

Dirk verscheen tegelijk in het Engels en Frans, en er is zelfs een beperkte oplage in het Antwerps. Waarom precies?

“We geloven dat dit een internationaal verhaal is. De strip verschijnt pas vanaf deze week, maar nu al hebben veel bedrijven de Engelse en Franse versie voor hun werknemers aangekocht en wordt een tweede druk gepland. Europese verenigingen rond darmkanker toonden ook al veel interesse. Er wordt gewerkt aan een Italiaanse vertaling, terwijl ook Macedonië en Polen de strip willen. Ja, de ambitie is hoog. Maar als je tegen darmkanker vecht, kunnen je ambities niet hoog genoeg zijn.”

Op de achterflap van het album prijkt een tekening waarop het titelpersonage onthutst naar het resultaat van zijn zelftest kijkt. Is het zo eenvoudig?

“Zo’n zelftest kan je voor 15 euro bij de apotheker kopen, is betrouwbaar, eenvoudig en poepsimpel. Maar het gebeurt nog te weinig. Als je tussen de 51 en 74 jaar bent, krijg je de test gratis opgestuurd van de overheid.”

‘Zo’n zelftest kan je voor 15 euro bij de apotheker kopen, is betrouwbaar, eenvoudig en poepsimpel’
Luc Colemont

Dirk is niet toevallig vijftig geworden. Waarom is dat de cruciale leeftijd om je te laten testen?

“Darmkanker start vanuit een poliep die steeds groter wordt en ontaardt in een kwaadaardige tumor. Dat proces duurt 8 tot 10 jaar. We kennen de precieze oorzaak nog niet, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze darmflora een belangrijke rol speelt.”

“Men zegt dat het een 50-plusziekte is. Maar één op de zeven is jonger dan 50, en die groep neemt toe. We pleiten er dan ook voor om de test vroeger te doen. In de VS was het vorig jaar groot nieuws toen voorgesteld werd om vanaf 45 jaar te testen. Maar in Europa bleef het daarover oorverdovend stil. Gelukkig ziet de Vlaamse overheid de urgentie ervan in en wordt de test vanaf 2020 beschikbaar gemaakt vanaf 50 jaar.”