Direct naar artikelinhoud
Huawei

Huawei sleept VS-regering voor de rechter wegens verbod op hun producten

Huawei sleept VS-regering voor de rechter wegens verbod op hun producten
Beeld REUTERS

Het Chinese technologieconcern Huawei sleept de regering van de Verenigde Staten voor de rechter. Huawei verzet zich tegen het verbod dat overheidsdiensten opgelegd kregen om Huawei-technologie en -diensten te kopen en te gebruiken. Dat zegt de huidige voorzitter van het bedrijf, Guo Ping, vandaag in het hoofdkwartier van Huawei in Shenzhen. Zo bereikt de strijd tussen Huawei en de VS opnieuw een kookpunt.

Het Amerikaanse verbod geldt voor federale overheidsinstellingen. Zij mogen geen producten van Huawei meer kopen. De VS zeggen dat de technologie van Huawei een internationaal veiligheidsrisico vormt, omdat de Chinese overheid via het bedrijf mogelijk andere landen bespioneert.

Huawei ontkent dat en wil dat de Amerikaanse rechtbank een deel van de National Defense Authorization Act, de wet die het verbod op Huawei mogelijk maakt in de VS, verwerpt. Volgens het Chinese bedrijf is het verbod op Huawei tegen de grondwet, omdat dit een individu of groep - in dit geval het bedrijf - uitsluit zonder proces of veroordeling. Amerikaanse consumenten hebben recht op eerlijke marktwerking en die wordt door het verbod ondermijnd, aldus de CEO van het bedrijf, Guo Ping, tijdens een persconferentie in de Chinese stad Shenzhen.

“Het Amerikaanse Congres heeft nooit enig bewijs kunnen voorleggen om de opgelegde beperkingen ten aanzien van Huawei-producten te verantwoorden. We zien ons genoodzaakt om als laatste redmiddel deze actie te ondernemen”, luidt het. Tijdens de persconferentie beschuldigde de topman de Verenigde Staten er ook van de servers van Huawei te hebben gehackt en e-mails te hebben gestolen.

CEO van Huawei Guo Ping (midden) tijdens de persconferentie vandaag in Shenzhen in China.Beeld AP
CEO van Huawei Guo Ping (midden) tijdens de persconferentie vandaag in Shenzhen in China.Beeld AFP

Meng Wanzhou

De spanningen tussen de VS en Huawei werden op de spits gedreven nadat de VS vroeg om de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt de financiële directrice ervan de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild te hebben. Ook zou Huawei, via twee vestigingen, industriële geheimen hebben ontfutseld aan Amerikaanse telecomgroep T-Mobile. Wanzhou werd eind vorig jaar aangehouden in Vancouver op verzoek van de VS. Ze moest haar paspoort inleveren en mag Canada momenteel niet uit. Ze heeft de Canadese autoriteiten inmiddels aangeklaagd wegens het schenden van haar grondwettelijke rechten.

Huawei concurreert wereldwijd met Apple en Samsung op de smartphonemarkt. Het bedrijf is momenteel druk bezig met de introductie van 5G.

Ook in België voert het Centrum voor Cybersecurity (CCB) een onderzoek wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange, zo raakte in december bekend. Zelf ontkent Huawei alle beschuldigingen. 

CFO Meng WanzhouBeeld REUTERS