Direct naar artikelinhoud
Klimaatspijbelaars

3.900 klimaatbetogers in Louvain-la-Neuve, scholieren trotseren regen in Antwerpen en Mechelen

Archiefbeeld.Beeld BELGA

Voor de negende donderdag op rij zijn scholieren en studenten op straat gekomen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. De ‘hoofdmars’ vond plaats in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Die heeft - in volle krokusvakantie, overigens - 3.900 bezoekers op de been gebracht. Kyra Gantois, een van de bezielsters van Youth for Climate, maakte gewag van 4.200 deelnemers.

De organisatoren hoopten vooraf 3.000 mensen op de been te brengen. Wetenschappers van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) betuigden eerder deze week al publiekelijk hun steun aan de betogende jongeren.

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF gaat het om een zeer divers publiek. Niet alleen scholieren uit het secundair onderwijs en studenten stapten op, maar ook gezinnen, grootouders, onderzoekers en professoren. Onder de deelnemers is ook voormalig vicevoorzitter van het IPCC, Jean-Pascal van Ypersele.

“Ondanks vakantie en regen”

Er waren daarnaast ook acties in Antwerpen en Mechelen. 

Ondanks de felle regen verzamelden in Antwerpen meer dan tweehonderd manifestanten op het Operaplein. Het nieuwe spandoek met de oproep Nu(l) Klimaatbeleid werd rondgedragen, maar het plan om “met krijt vragen en eisen voor een ambitieus klimaatbeleid te schrijven en te tekenen” viel letterlijk in het water.

”We hadden liever onder het glazen plafond van het Theaterplein gestaan, maar dat mocht niet van de stad. We kregen te horen dat onze aanvraag ergens op een kabinet was blijven liggen”, zegt Marie, scholiere van het Stedelijk Lyceum in Berchem. ”We krijgen vaak kritiek en sommigen voorspelden dat ons klimaatprotest slechts een bevlieging is. Maar dat heeft een averechts effect op ons want hier zijn we dan weer, ondanks de vakantie en de regen.”

Volgende vrijdag trekken de Antwerpse scholieren en studenten naar Brussel om deel te nemen aan de Global Strike For Future. 

In Mechelen sloeg Youth for Climate dan weer aan het ‘ploggen’: joggen of wandelen langs de vaart en tegelijkertijd zwerfvuil oprapen. 

Klimaatactie in Antwerpen.Beeld mls