Direct naar artikelinhoud
Theater

Festival over de dood in Vooruit: aandacht voor offers, afscheid, zorg en pijn

Curators van dienst Colin H. Van Eeckhout (Amenra) en Barbara Raes van werkplaats Beyond The Spoken.Beeld rv

Vooruit werkt aan een programma rond de dood, het brengen van offers, afscheid, zorg en pijn. Amen & Beyond behelst muziek, podiumkunsten en reflectie.

Curators van dienst zijn Colin H. Van Eeckhout, de frontman van post-metalband Amenra en Barbara Raes van werkplaats Beyond The Spoken. Daar ontwikkelt ze samen met kunstenaars afscheidsrituelen.

"Het werk van Beyond The Spoken blies mij echt omver", aldus Van Eeckhout over de samenwerking. "Het is beeldschoon hoe Barbara erin slaagt om de zorg van het rouwproces te incorporeren met kunst." En ook Raes is blij met deze partnership. "Als ik naar een concert van Amenra kijk, voel ik een diepe verwantschap. Wij spreken dezelfde taal, hebben het over dezelfde onderwerpen en fascinaties, maar via een compleet verschillende uitdrukkingsvorm. Amenra doet het luid voor een groot publiek. Terwijl ik bij Beyond The Spoken voor het intieme en kleine binnenin ga. Maar in se doen we hetzelfde: verdriet een plaats geven, een troost bieden. Amenra is een soort van broer of een spiegel voor Beyond The Spoken."

Op uitnodiging van de curatoren zal de Franse schilder, beeldhouwer en performer Olivier de Sagazan zijn performance Transfiguration in de Vooruit brengen. Daarin zoekt hij een manier om z'n beeldend werk tot leven te wekken, om zich vervolgens te begraven in klei en zelf een sculptuur te worden. De Franse choreografe Gisèle Vienne brengt Jerk in Vooruit. De Gentse theatermaker Peter Aers presenteert zijn gespreksperformance The Pain of Others. En de curatoren zullen ook elk een unieke voorstelling maken. Tickets zijn te koop op vooruit.be.

Amen & Beyond loopt van 16 tot 26 mei in de Vooruit en op locatie in Gent.