Duizenden demonstranten op klimaatmars in Louvain-la-Neuve

Klimaatbetoging in Louvain-la-Neuve op 7 maart 2019. © Belga

Voor de negende donderdag op rij zijn scholieren en studenten op straat gekomen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. De ‘hoofdmars’ vond donderdag plaats in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve.

Ondanks de krokusvakantie bracht die heel wat volk op de been. Kyra Gantois, één van de bezielsters achter Youth for Climate, sprak op Twitter over 4.200 deelnemers.

De organisatoren hoopten vooraf 3.000 mensen op de been te brengen. Dat waren er duidelijk meer. Op het Universiteitsplein, waar de mars zich op gang trok, zag het zwart van het volk. Langs het parcours sloten zich ook nog mensen aan. Het ging om een zeer divers publiek, van alle generaties. Niet alleen scholieren uit het secundair onderwijs en studenten stapten op, maar ook gezinnen, grootouders, onderzoekers en professoren. Frans- en Nederlandstaligen stapten zij aan zij.

Onder de deelnemers was ook voormalig vicevoorzitter van het IPCC, Jean-Pascal van Ypersele. Wetenschappers van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) betuigden eerder deze week al publiekelijk hun steun aan de betogende jongeren. Ook UCL-rector Vincent Blondel nam deel aan de mars. Op het einde nam Adélaïde Charlier, het Franstalige gezicht van Youth for Climate, het woord. ‘Als wij een slecht rapport hebben, moeten we herexamen doen. Wie durft er ons naar de schoolbanken terug te sturen, als de politici de doelstellingen niet hebben gehaald die de zichzelf gesteld hadden?’

Charlier stelde voor om de politici terug te sturen naar de schoolbanken. De jongeren zullen intussen blijven mobiliseren. Een slogan op een bord dat werd meegedragen, was een knipoog naar het feit dat de krokusvakantie de jongeren niet weghoudt: ‘Le climat ne prend pas de vacances, nous non plus’, of ‘het klimaat neemt geen vakantie, wij ook niet’. Andere slogans waren ‘Wij doen al veel >< Wij doen genoeg' en 'I'm sure the dinosaurs thought they have time too' ('Ik ben zeker dat ook de dinosaurussen dachten dat ze tijd hadden').

Jean-Pascal van Ypersele op de klimaatmars in Louvain-la-Neuve op 7 maart 2019/
Jean-Pascal van Ypersele op de klimaatmars in Louvain-la-Neuve op 7 maart 2019/© Belga

Ook van Ypersele had een bord bij. ‘Jullie kunnen de boodschappen van de jongeren niet negeren zoals jullie de rapporten van het IPCC genegeerd hebben’, luidde het.

Volgens de wetenschapper hebben de politieke en economische bewindslui geen rekening gehouden met de IPCC-rapporten, terwijl de bewoonbaarheid van de planeet zelf op het spel staat. Van Ypersele hoopt dat de jongeren de dingen kunnen doen bewegen. ‘Het is moeilijker om te negeren wat een jongere zegt die je in de ogen kijkt en zich vragen stelt over de toekomst, dan een rapport van het IPCC onder de mat te vegen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content