Direct naar artikelinhoud
Meghan Markle

Britse royals wapenen zich tegen aanvallen op Meghan Markle via sociale media

Prins Harry en Meghan Markle.Beeld AP

De Britse koninklijke familie versterkt haar aanwezigheid op sociale media om zo de vele racistische commentaren over prinses Meghan Markle beter te kunnen aanpakken. Dat meldt CNN.

Sinds prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle aankondigden dat ze een kind verwachten, is het aantal racistische commentaren dat de Amerikaanse over zich heen krijgt op sociale media niet meer te tellen. Om die bagger een halt toe te roepen, schakelt Kensington Palace een versnelling hoger. 

20 accounts waren verantwoordelijk voor 70 procent van de trolling

De Britse royals gaan meer mensen en middelen vrijmaken om negatieve commentaren over Markle te verwijderen, en om Twitter en Instagram-accounts te blokkeren die zich regelmatig aan dergelijke commentaren bezondigen. Ze gebruiken software om racistische woorden weg te filteren, net als emoji van geweren en messen. De koninklijke familie heeft vorige week zelfs een reeks richtlijnen opgesteld voor haar social-mediateam.

Kleine groep

De belangengroep Hope Not Hate analyseerde tussen begin januari en midden februari meer dan 5.000 tweets met de meest voorkomende anti-Meghan hashtags, zoals #Megxit en #Charlatanduchess. Daaruit blijkt dat een kleine groep accounts achter veel van de tweets, foto’s en memes zit. 20 accounts waren verantwoordelijk voor liefst 70 procent van de trolling.

Het feit dat dergelijke kleine groep zoveel tweets verstuurde, geeft volgens Hope Not Hate aan dat die accounts in het leven geroepen werden louter met de bedoeling om negatieve content over Markle te produceren. Nadat CNN Twitter en Instagram om een reactie vroeg, werden enkele van die accounts afgesloten.